A gyerekeknek erős élményt, de sok hasznos anyagot is adnak a káposztafélék

A közös növénycsaládba tartozó káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, sőt a karalábé is ugyanattól a közös őstől származnak. Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották a vadkáposztát, sőt, a nemesítését is ők kezdték el, amely végül különböző növényeket eredményezett. A káposztafélék napjainkra világszerte az emberi táplálkozás fontos részét képezik, Kínában, Japánban, Indiában és Európában is fontos élelmiszernek számítanak. […]

Tovább…

Ezt tegye, hogy jó legyen a káposzta növényvédelme

Körülbelül 2500-3000 hektáron találunk Magyarországon a káposztaféléket, azonban jellemzően monokultúrás termesztésük a vetésforgó hiánya miatt több növény-egészségügyi problémát vet fel. A gyökér- és szármaradványokon sokféle kórokozó telel át a talajban és veszélyezteti a következő évi termést. Anyagunkból kiderül, mire érdemes figyelnie a káposzta növényvédelme során. […]

Tovább…