Nem hagyja a lakosság, hogy sertéstelepekkel bővítsen a dán agráróriás

Mintegy 7600 hektár területen gazdálkodik Szlovákia egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalata, a Dan-Slovakia Agrar. A dán tulajdonú vállalat jelenleg évi 8500 kocát és süldőt, továbbá 150 ezer vágósertést értékesít. A közel 200 munkatársat foglalkoztató cég üzemeltetésével és terjeszkedési szándékaival szemben az ország több településén is komoly ellenállást tanúsítanak a lakosok. […]

Tovább…

A vízvizsgálat azt is megmutatja, hogy van-e hormon és glifozát az ivóvízben

A laboratóriumokban rengeteg mutatót vizsgálnak a hormonoktól és a növényvédő szerektől kezdve a baktériumokon át a mikroműanyagokig. Legyen szó akár ivóvízről, természetes vagy fürdővizekről, évről évre egyre szigorúbb a vizsgálandó paraméterek listája. Így kerülhetett be például az ivóvízben ellenőrizendő vegyületek közé az évek óta sok vitát kiváltó növényvédő szer hatóanyag, a glifozát is. Ám nem mindegy, hogy a szakemberek mit és hol vizsgálnak. Kell-e tartani a glifozáttól és a hormonoktól a magyar ivóvizekben? A Laboratorium.hu a Víz Világnapja alkalmából készített összeállítást, ezt szemléztük. A természetes és az ivóvizeink megóvása, valamint rendszeres vizsgálata az emberiség jövője szempontjából az egyik legfontosabb feladat. […]

Tovább…

Ivóvízvédelem infraérzékelőkkel

Az elmúlt évtizedben egyre több figyelmeztető hír jelenik meg arról, mekkora veszélyben van a Föld édesvízkészlete a szélsőséges időjárás miatt. Magyarország a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen rengeteg kiváló minőségű és hozamú vízlelőhelye van. A vízgazdálkodás és vizeink megóvása, valamint a szennyvíz megfelelő kezelése nem csak nemzetgazdasági szinten, hanem a helyi gazdálkodás szintjén is fontos, legyen az öntözés vagy akár állattartás. […]

Tovább…

Amikor az aranynál is drágább lesz a víz

Elérkezett a nyár vége. Ideje számot vetni, milyen időjárási körülményekkel kellett megküzdeniük a gazdáknak ebben a szezonban. Az mindenkinek nyilvánvaló lehet, hogy az elmúlt évek (ha nem a valaha volt) legforróbb és legszárazabb időszakát éltük át idén és ezek az időszakok rendkívüli módon hatnak a termények minőségére és mennyiségére egyaránt. […]

Tovább…