Drágábbá tennék a húst a német állatvédők

A húsipari termékek árának emelését szorgalmazza Németországban az állatvédők egy csoportja. A szövetségi parlament (Bundestag) több pártja nyitott az állatjólét növelését célzó javaslatra. A német sajtó beszámolói szerint Thomas Schröder, az állatvédelmi szervezetek országos szövetségének (Deutscher Tierschutzbund) elnöke azt mondta, hogy a a klímaváltozás elleni küzdelem részeként tervezett szén-dioxid-kibocsátási adó mintájára egy “húsadó” bevezetése is szükséges lehet.
[…]

Tovább…

Kolbászból lesz a kerítés? Nagyot növelt az árbevételén a Gyulahús

Közel 13 százalékkal növelte árbevételét az elmúlt évben a Gyulahús Kft. A tavalyi árbevételük elérte a 6,5 milliárd forintot, ami 750 millió forinttal több mint az előző évben – közölte a társaság ügyvezető igazgatója, Daka Zsolt. A gyulai önkormányzat tulajdonában álló társaság termékeinek (májasok, kolbászfélék) 80-83 százalékát belföldön értékesíti, a külföldi eladások forgalma megközelíti az 1,1 milliárd forintot. A Békés megyei vállalat termékeivel például Nagy-Britanniában, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Svédországban, Dániában, Romániában, és Hong-Kongban is találkozhatnak a vásárlók. […]

Tovább…

A japán regionalizáció eredménye: könnyebben szállíthatnak húst a magyarok járvány esetén

A magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigazgatója – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Arai Yutaka a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosával, Budai Gyulával tárgyalt. A megbeszélések fő témája a regionalizáció volt. Ennek lényege, hogy állategészségügyi problémák, járványok esetén csak a fertőzött területről tiltják meg a hús és a hústermékek kiszállítását, nem az egész országból. […]

Tovább…

Még több magyar téliszalámi mehet külföldre: jövőre kezdődhet el a szegedi gyár új üzemének építése

Jövőre kezdődhet el a Pick új gyártóüzemének építése Szegeden, a beruházással 30 százalékkal növelik a nemespenészes szárazáruk, köztük a magyar téliszalámi értékesíthető mennyiségét. Ezt Sutka László megbízott vezérigazgató jelentette be a csongrádi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón. A jelenleg tervezés alatt álló új készítményüzemet az M43-as autópálya 5-ös út találkozásánál lévő 100 hektáros fejlesztési területen építik meg. […]

Tovább…

Csányi Sándor interjút adott: 500 milliót buknak évente a saját szójatermesztésen

Nem tart a gazdasági válságtól Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. A leggazdagabb magyar elmondta, hogy büszke a bankra, az agráriumra, a Pickre, a Mizora, a KITE-re és a Hungeritre is. Aki tőlünk terméket vesz, az tudhatja, hogy kontroll alatt tartott, egészséges ételt ehet – mondta. A komoly agrárbirodalommal is rendelkező vállalkozó a mezőgazdaságot érintő, Bige László és Piero Pini ellen indult vizsgálatokkal kapcsolatban feltett kérdésekre is válaszolt. […]

Tovább…

Ismét lehet kacsa- és libahúst szállítani Kínába

A Kínai Vámhivatal április elején arról tájékoztatta a magyar felet, hogy ismét engedélyezi a kacsa- és libahústermékek Magyarországról történő behozatalát. A magyar víziszárnyasok Kínába exportálása 2015 óta a hazai madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges. A korlátozás feloldásával a korábban Kínába történő kiszállítására engedélyezett 3 hazai létesítmény kezdheti meg kacsa- és libahús exportját. A mostani bejelentéssel újabb jelentkező baromfihús-előállító üzemek számára is megnyílt a lehetőség a Kínába történő exportra. […]

Tovább…

Mit gondol, milyen élelmiszerre költöttek a legtöbbet Magyarországon?

A vegyi áruk és az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Magyarországon tavaly megközelítette a 2300 milliárd forintot. Éves alapon a szénsavas üdítőital értékesítése nőtt a legnagyobb arányban. Természetesen húsra és sörre költöttünk a legtöbbet. A Világgazdaság cikkét szemléztük. A lakosság 1835 milliárd forintot költött tavaly élelmiszerre, háztartási vegyi árura és szépségápolási termékekre pedig 448 milliárdot fordított. Az előbbi 7, az utóbbi 8 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva közölte a lap érdeklődésére kiskereskedelmi indexének éves adatait a Nielsen. Hús és sör az élen Ezekből kiderült, hogy a teljes élelmiszer-forgalom 38 százalékáért az 5 legnagyobb kategória értékesítése felelt. A múlt évben a bevásárlások […]

Tovább…

A brit kutatók és orvosok egy része húsadó bevezetését sürgeti

Egészségügyi adó kivetését javasolja a feldolgozott és vörös húsokra egy oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi költségcsökkentést lehetne elérni. Ha viszont nem tesznek semmit, a tudósok becslései szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséget vonz maga után. A húsadó lehet a megoldás? […]

Tovább…