Váltás a húsipari óriás élén: növényolajgyárból szerződtetett új vezérigazgatót a Pick

Takács István lett a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. A 150 éves fennállását tavaly ünneplő húsipari cég élére kerülő szakember korábban már Magyarországon és külföldön is dolgozott vezető pozícióban nagy élelmiszer-feldolgozó és mezőgazdasági vállalatoknál. Élelmiszeripari szakmai tapasztalatát a Kaiser Food Kft.-nél, a Sága Foods Kft.-nél és az Unilevernél szerezte. A legutóbbi munkahelyén gyárigazgatóként egy növényolajgyár irányításáért felelt. […]

Tovább…

Egyre több vágóhíd zár be a koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Több nagy húsfeldolgozó után immár egyre több vágóhíd is bezár az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt – derült ki az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riport-összeállításából. Az egyik legnagyobb húsfeldolgozó, a Tyson Foods április végén jelentette be, hogy a járvány miatt átmeneti időre felfüggeszti az egyik marhavágóhídja tevékenységét az északnyugati Washington államban. Az üzem mintegy 4 millió amerikai fogyasztót lát el marhahússal, illetve húskészítményekkel. […]

Tovább…

Kevesebb sertést és több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly, mint egy évvel előtte

Megközelítőleg 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidak tavaly az előző évhez képest. A szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt a két vizsgált évben. Ez derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az anyag szerint a magyarországi vágóhidakon 4,620 millió sertést vágtak le tavaly, ami közel 85 ezer darabbal kevesebb az előző évi adatokhoz képest. A levágott állatok élősúlya összesen 542 ezer tonna, hasított súlya 437 ezer tonna volt, ezek gyakorlatilag megegyeztek az előző évi értékekkel. […]

Tovább…

Közeleg a húsvéti főszezon, mégis csökkent a bárány felvásárlási ára az olasz piacon

Több mint fél euróval csökkent a húsvéti bárány kilójának felvásárlási ára az olasz piacon a koronavírus járvány kitörését követően. A kereskedők szállítási, feldolgozási és értékesítési nehézségekre hivatkoznak. A termelők januárban és februárban még bízhattak a kedvező húsvéti árakban. Azzal is számoltak, hogy a pánikvásárlások miatt nő az eladott mennyiség és az ár is, de a mostani árak 150-200 forinttal alacsonyabbak, mind az év elején, és 0,4-0,5 euróval alacsonyabbak a tavaly húsvétinál. […]

Tovább…

Inkább a malom, mint a hús: közel 550 millióért eladó a magyar vágóhíd Pélyen

Nagyjából 550 millió forintért árulják a Heves megyei Pélyen működő Hajdú Hús Zártkörűen működő részvénytársaságot. A vágóhidat 2004-ben vásárolta meg a Hajdú Gabona Zrt., amely azért akarja eladni a céget, mert szeretne kizárólag a malomipari tevékenységre összpontosítani. További ok, hogy a vállalat érdekeltségi köréhez már sem sertés-, sem pedig szarvasmarha-telepek nem tartoznak. […]

Tovább…

2 milliárd forintból fejlesztenek a pápai húsüzemben

Összesen 2 milliárd forintból korszerűsödik a húsfeldolgozás és a csomagolás a Pápai Hús Kft. telepén. A 2019-ben megkezdett fejlesztés 2021 tavaszán fejeződik be, melynek révén a termelés idén átlagosan mintegy 25 százalékkal nő. A cég ügyvezetője, Szappanos Péter elmondta, hogy 55 új gépet és berendezést vásároltak. Ezzel automatizálták és gyorsították a csomagolást, a termékek töltését, a hőkezelést, a szeletelést és a pépesítést. […]

Tovább…

Mi értelme lesz a zászlóerdőnek a hentespultban?

Január 15-től jól láthatóan ki kell írni a termék származását a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra. Sőt, a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé. Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem kell megjelölni a származási országot. A lépés valószínűleg a magyar sertés fogyasztását kívánja ösztönözni, ám a hasonló intézkedések kétféle eredményt is hozhatnak. A vásárlók egy része előnyben részesíti a magyar termékeket, mások viszont inkább elfordulnak tőle, azonban a legtöbbször szimplán az ár alapján döntenek. […]

Tovább…

Átrendeződés a magyar baromfipiacon: befalta a Master Good a Ságát

Megvette a magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. az angol tulajdonú Sága Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A vételár kiegyenlítése hétfőn megtörtént – tájékoztatta a Master Good a Magyar Távirati Irodát. A közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. A sárvári székhelyű Sága Zrt. Magyarország piacvezető tovább-feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalata, munkavállalóinak száma 260. A kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, értékesítésének nagyobb részét az export teszi ki. A cégcsoport csaknem 2000 munkavállalót foglalkoztat. […]

Tovább…