Mit gondol, milyen élelmiszerre költöttek a legtöbbet Magyarországon?

A vegyi áruk és az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Magyarországon tavaly megközelítette a 2300 milliárd forintot. Éves alapon a szénsavas üdítőital értékesítése nőtt a legnagyobb arányban. Természetesen húsra és sörre költöttünk a legtöbbet. A Világgazdaság cikkét szemléztük. A lakosság 1835 milliárd forintot költött tavaly élelmiszerre, háztartási vegyi árura és szépségápolási termékekre pedig 448 milliárdot fordított. Az előbbi 7, az utóbbi 8 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva közölte a lap érdeklődésére kiskereskedelmi indexének éves adatait a Nielsen. Hús és sör az élen Ezekből kiderült, hogy a teljes élelmiszer-forgalom 38 százalékáért az 5 legnagyobb kategória értékesítése felelt. A múlt évben a bevásárlások […]

Tovább…

A brit kutatók és orvosok egy része húsadó bevezetését sürgeti

Egészségügyi adó kivetését javasolja a feldolgozott és vörös húsokra egy oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi költségcsökkentést lehetne elérni. Ha viszont nem tesznek semmit, a tudósok becslései szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséget vonz maga után. A húsadó lehet a megoldás? […]

Tovább…

Lázadnak a laborban készült hús ellen a marhatenyésztők

Az amerikai húsipar felvette a harcot a laborban készült hús ellen. Komoly vita várható a csúcstechnológiás húsokkal kapcsolatban, miután petíciót adtak be az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumához. Azt kérik, hogy különböztessék meg a hagyományos termékeket a sejttenyésztett húsoktól. […]

Tovább…

15 milliárd forintra pályázhatnak a nagypályások

A nagyvállalati támogatás a húsfeldolgozó, hús- és baromfihús-készítményt gyártó, illetve egyéb élelmiszert gyártó cégek számára is elérhető. A 15 milliárd forintos támogatásra a magyarországi székhelyű vagy Magyarországon telephellyel, fiókteleppel rendelkező és legalább három üzleti évet lezárt vállalkozások jelentkezhetnek, amennyiben legalább 50 főt foglalkoztatnak belföldön. […]

Tovább…

Hogy ne hamis sonka kerüljön az asztalra

A húsvéti időszakban átlagosan 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy az üzletekben. A közelgő ünnep előtt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal kiemelten figyel a húsokra és a húskészítményekre, emiatt fokozott élelmiszer-biztonsági ellenőrzést tart. Nem lesz több hamis húsvéti sonka? […]

Tovább…

Hitte volna? A magyar húsipar a versenytársaknál drágább alapanyagból dolgozik.

A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a sertésállomány nagysága és csökkent a kocalétszám is. Az ok, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia. […]

Tovább…