Német dömpingáru tehet nagyon rosszat a magyar húsipar szereplőinek

A Magyar Húsiparosok Szövetsége arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony áron sertéshúst. Akkor sem, ha a német sertéshús az európai piacon a sertéspestis miatt dömpingáron jelenik meg. A szövetség közleményét az MTI adta ki azután, hogy szeptember 10-én, csütörtökön bejelentették: afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Németországban. […]

Tovább…

Jelentősen csökkent a hazai vágóhidak teljesítménye Magyarországon: minden állatból kevesebbet vágnak, mint tavaly

A hazai vágóhidakon 7 százalékkal kevesebb szarvasmarhát, több mint 1 százalékkal kevesebb sertést és 2 százalékkal kevesebb baromfifélét vágtak 2020 első fél évében a 2019. január–júniusi időszakhoz képest. A baromfiféléknél a liba- és kacsavágás – a madárinfluenza hatásai miatt – jelentősen (48 és 30 százalékkal) visszaesett az egy évvel korábbi alapértékhez képest. Szarvasmarhából 50,7 ezer darabot vágtak le az első fél évben. A levágott állatok élősúlya 26,7 ezer, hasított súlya 13,7 ezer tonna volt. Az élősúly 6,5, míg a hasított súly 7,2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. […]

Tovább…

Vírushatás: 122 fertőzött munkatárs hiánya miatt kell leölni több 100 ezer csirkét

Körülbelül 300 ezer csirkét terveznek elgázosítani Angliában, amivel 400 ezer fölé emelkedhet a koronavírus miatt leölt madarak száma Nagy-Britanniában. Skóciában eddig 110 ezer csirkét már elaltattak, ahhoz jöhet hozzá ez a tekintélyes mennyiség. Az intézkedés oka, hogy Attleborough-ban, az egyik legnagyobb húsfeldolgozóban 127 dolgozó kényszerült karanténba, miután megjelent a koronavírus az üzemben. Emiatt a gyár lényegében le is állt. […]

Tovább…

Csányi Attila elárulta: nagy Bonafarm-fejlesztések lesznek Mohácson, Szegeden és Szentesen

Meglévő infrastruktúrájának és kapacitásainak fejlesztésére összpontosít a Bonafarm Csoport. Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója szerint két műszakosra bővítik a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt.-t, és nem tervezik a régebbi technológiával működő kiskunfélegyházi vágóhíd megvételét. Továbbá új baromfivágó üzemet építenek Szentesen, a tejfeldolgozó szegedi Sole-Mizo Zrt.-nél pedig az év végévig új fermentáló és porító üzemet adnak át. […]

Tovább…

Az afrikai sertéspestis gyorsabb terjedése, és a disznóhús drágulása várható

Egyes szakértők szerint arra lehet számítani, hogy az afrikai sertéspestis ebben az évben a korábbinál intenzívebben terjed a sertések között. A megállítására pedig egyelőre nincs esély. Sőt, ebben az évben még tragikusabb hatása lehet, mint 2019-ben volt. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó védekezés elvonta a figyelmet a problémáról, és a COVID-19 elleni küzdelem árnyékában az erősen fertőző vírus tovább terjed. […]

Tovább…

Vegán termékeket is készít a kínai-magyar húsos cég

Új gyártási korszakot kezdett a Pápai Hús Kft. A Veszprém megyei cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. Az évszázados élelmiszergyártási hagyományokat gyakorló, ma már kínai tulajdonú társaságnak az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a Pápai ízei, amelyekkel a húsevők sokszínűbbé tudják tenni az étrendjüket, és amelyeket akár a vegánok és vegetáriánusok is fogyaszthatnak. […]

Tovább…

Tucatnyi magyar helyszínre is jutott a szalmonellás lengyel csirkemájból

Szalmonellával fertőzött baromfitermékeket árultak az Európai Unióban a lengyelek. A szlovákiai hatóságoknak kellett intézkedniük az ügyben, egy litván bejelentés alapján pedig kiderült, hogy Magyarországra is jutott a szalmonellás csirkemájból. A Nébih szakemberei szerint egy nagykereskedőn keresztül érkezett a két magyarországi vállalakozáshoz vélhetően azonos állományból származó termék, amelyben 1215 kilogramm csirkemájat szállítottak. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a hús az országban

A koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenésen kívül fagykár, aszály, afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírus is nehezíti a magyar gazdák életét. A húsárak viszont a jelek szerint túl vannak a csúcson, jelentős árcsökkenés jöhet. A koronavírus-járvány a hústermelésben is gazdasági károkat okozott, mert az idegenforgalom és a vendéglátás visszaesésével jelentős többlet maradt a készletekben. […]

Tovább…