Új takarmányfajtával készíthet spanyol típusú sonkát a tiszafüredi húsüzem

Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt. Lajtosné Zobolyák Andrea üzemvezető az MTI-nek elmondta, hogy a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyerték el, a támogatási intenzitás 61,74 százalékos. […]

Tovább…

Kiemelt ellenőrzéssorozat kezdődött: a vizezett húsok és a gyenge minőségű külföldi termékek ellen hirdetett harcot az agrárminiszter

A külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendeltek el. Az akció célja a magyar fogyasztók védelme és a nehéz helyzetbe került sertéságazat támogatása. […]

Tovább…

Zöldkötvényt adott ki 12 milliárd forint értékben a kaposvári húsipari cég

Zöldkötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Kometa 99 Zrt. A Somogy megyei, kaposvári központú húsipari vállalat infrastrukturális fejlesztéseket finanszíroz a forrásbevonásból, ennek révén kapacitása megduplázásával és több 100 új munkahely létrehozásával számol. A cég első kötvénykibocsátása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) történt. A 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöldkötvény iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. […]

Tovább…

Zúdul a külföldi sertéshús Magyarországra: növekedett a hazánkba érkezett áru mennyisége

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés kivitele 12 százalékkal 26 ezer tonnára csökkent 2021 január–októberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Az élősertés behozatal közel 3 százalékkal mérséklődött, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal (134 ezer tonnára), értéke csaknem 3 százalékkal nőtt 2021 első 10 hónapjában a 2020. január–októberihez képest. […]

Tovább…

New Yorkban nyert szakmai díjat egy magyar cég a húshelyettesítő termékek versenyén

Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán a Plancraft Innovációs Kft. A cég vezetői úgy vélik, az Egyesült Államokban már az idén eljöhet az áttörés – közölte a budapesti székhelyű cég az MTI-vel. Hetényi Csaba, a vállalat társalapítója eddigi fejlesztéseik visszaigazolásaként értékelte, hogy nemrég elnyerték a legjobb húshelyettesítőnek járó díjat a New York-i Plant Based World Expo rendezvényen, a növényi alapú élelmiszerek legjelentősebb nemzetközi szakkiállításán. […]

Tovább…

Újgenerációs élelmiszeripari füstaromát fejlesztenek 325 millió forintból Pécsen

A jelenleg alkalmazottaknál hatékonyabb, egészségesebb és változatosabb ízvilágú füstaroma létrehozásába kezd 325 millió forintos fejlesztése révén az élelmiszeripari adalékanyagok előállításával foglalkozó M Profood Zrt. A Baranya megyében, Pécsen üzemelő társaság szakemberei a 2023 őszéig zajló, a Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Alap 153 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztéssel egy – antibakteriális tulajdonságokkal bíró – egészségesebb, költséghatékonyabb és intenzívebb aromát alkotnak meg. […]

Tovább…

Kell még 8 milliárd, ezért a Gyulahús közel felét eladná a gyulai önkormányzat

Jelentős fejlesztésre készül a Gyulahús Kft., a beruházáshoz szükséges forrás előteremtése érdekében azonban szakmai vagy pénzügyi partner bevonására és a tulajdoni hányad maximum 49 százalékának értékesítésére van szükség – közölte Görgényi Ernő polgármester. A városvezető közölte, hogy a gyulai húsüzemben az elmúlt 30 évben nem volt épületfelújítás. Nemrég megnyílt egy pályázati lehetőség nagyvállalatok számára, amelyen 5 milliárd forint nyerhető el, erre nyújt be igényt a Békés megyei húsipari vállalat. […]

Tovább…

Számítógép vezérelte tartályokban készül a vágásmentes, ártatlan hús

Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását. Ha a technológia uniós jóváhagyást kap, nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módszerrel készülhet a karaj. Laura Gertenbach, az Innocent Meat társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő árnyomást ezzel a technológiával lehet csökkenteni. Így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség. […]

Tovább…