Több sertéstermék bevitelét korlátozta az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága

Az Európa-szerte előforduló afrikai sertéspestis (ASP) kitörések miatt az Egyesült Királyság központi állategészségügyi hatósága úgy döntött, hogy 2022. szeptember 1-től további értesítésig korlátozza egyes sertéstermékek behozatalát Nagy-Britanniába az Európai Unióból. A rendelkezés célja, hogy megvédjék a brit sertésállományt a nagy gazdasági kárral járó afrikai sertéspestis behurcolásától. […]

Tovább…

Jöhet a különadó kivetése a hústermékekre?

Európa 2030-ra 45 százalékos csökkenést szeretne elérné a káros gázkibocsátás tekintetében, így aztán időről időre előkerülnek az élelmiszeriparban rejlő lehetőségek a mérséklésre. Egyes elemzések szerint az állattenyésztés 14,5 százalékban felelős az ember okozta káros anyag kibocsátásért, így kézenfekvőnek tűnik, hogy ezen a fronton sürgős változásokra van szükség. […]

Tovább…

Gombák és algák fehérjéivel csökkentenék a húsfogyasztást és az erdőirtást

Egy 2021. tavasszal publikált kutatásban azt közölték a Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai, hogy ha az emberiség által elfogyasztott vörös húsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenék, akkor 56 százalékkal csökkenthetővé válna 2050-re az éves erdőirtás mértéke a bolygón. […]

Tovább…

A túlélés érdekében lekerülhet az igazi hús az asztalokról

Túl sok húst eszünk. Ez pedig nem csak a saját egészségünk szempontjából káros, hanem a többi élőlény jólléte miatt is. Hiszen hatalmas a környezetterhelése annak, ahogyan a húst általában előállítjuk. A laborhús, a rovarfehérje és a növényekből készült húspótló termékek mutatnak olyan irányt, ami hosszú távon is fenntartható megoldást hozhat a húsfogyasztás okozta kihívásokra. […]

Tovább…

Támpont a magyar állattartóknak: elkészült az Európai Unió kiskérődző ágazatának középtávú piaci előrejelzése

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió mezőgazdasági piacaira, a jövedelemre és a környezeti változásokra vonatkozó legfrissebb, 2021-2031. közötti időszakra vonatkozó középtávú előrejelzését. Az előrejelzés az EU-27 tagállamára vonatkozóan mutatja be az unió mezőgazdasági piacainak, valamint a globális piaci változásoknak a középtávú – a 2021-2031. közötti időszakra vonatkozó – kilátásait. Az unió juh- és kecskehús termelése és fogyasztása az előrejelzések szerint várhatóan kismértékben növekedni, az élő állatok exportja csökkenni fog. […]

Tovább…

A nagy állattenyésztő gazdaságok környezetszennyezése miatt kevesebb húsfogyasztásra kéri a spanyolokat egy miniszterük

Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere azt szeretné, ha a lakosság felismerné a nagy állattenyésztő gazdaságok környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását, és az emberek változtatnának az étkezési szokásaikon. Alberto Garzón szerint a kevesebb húsfogyasztás kulcsszerepet játszhat abban, hogy az ország enyhítse a klímavészhelyzet hatásait, lassítsa az elsivatagosodás folyamatát, és megvédje az ország létfontosságú idegenforgalmát. […]

Tovább…

Környezetszennyezőbbek a táplálkozásban a férfiak a nőknél

Az átlagos férfiétrend 41 százalékkal vezet több szén-dioxid kibocsátáshoz a nők hasonló étrendjéhez képest. Ez jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a középosztály kiváltsága. Két friss kutatás is az étrend hatásaival foglalkozik, ezek eredményeiről számolunk be. […]

Tovább…