Záruló EU-s piac, madárinfluenza és áremelkedés nehezíti az ukrán csirkehús piaci helyzetét

A koronavírus okozta járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás 2020-ban. Ukrajnában az elmúlt 20 évben a 70-szeresére növelték a csirkehús kibocsátást. A tavalyi év második felében azonban olyan már a csökkenést mutató jeleket lehetett érzékelni. Európa húzhat hasznot az ukrán csirkehústermelés megtorpanásából. Egy nagy és több kistermelő is kénytelen volt felhagyni a tevékenységével. […]

Tovább…

A megtévesztő élelmiszernevek és a trükközés ellen tiltakozik az EU-nál 6 magyar szervezet

A Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet nyílt levélben kérte, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztő elnevezését. A hazai állattenyésztőket és hús-, tejfeldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják abban a – 171-es számú – módosító javaslatban foglaltakat, amely az EU közös piacszervezési szabályokra vonatkozó új jogszabály-tervezetének trilógus tárgyalása keretében került a közelmúltban benyújtásra. […]

Tovább…

Drasztikusan megemelkedtek a takarmányárak, ezért a húsok és a tejtermékek is többe kerülnek majd

Komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók a takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban. A feldolgozókat is érintő energiahordozó, üzemanyag, illetve az árfolyam miatti költségnövekedés tovább súlyosbítja a helyzetet. […]

Tovább…

Komolyan kifogásolható higiénia miatt zárt be egy vágóhidat Létavértesen a Nébih – videóval

Erősen kifogásolható élelmiszerhigiéniai körülmények miatt a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy vágóhíd tevékenységét. Az azonnali hatályú intézkedést számos hiányosság, többek között a nagyfokú, általános takarítatlanság, az eszközfertőtlenítők, esetenként a mosdók működésképtelensége, valamint a megfelelő felkészültségű személyzet jelenlétét igazoló dokumentumok hiánya is indokolta. […]

Tovább…

Megnyílt a legnagyobb Pápai húsbolt Pápán, a konkurensek is befértek

Új, 400 négyzetméteres húsáruházat nyitott a Pápai Hús Kft. A vállalat a hazai boltok egyik legnagyobb tőkehús-beszállítójaként ezzel példát is kíván mutatni arra, hogyan lehet modernizálva és újragondolva ismét vonzóvá tenni egy hagyományos kereskedelmi formát. A megújulásban a Pápai fontos szerepet szán a helyben fogyasztásnak. A cég a karácsonyi szezonban a járvány ellenére is kiemelkedő forgalomra számít. A húsbolt több fejlesztést is véghez vitt. […]

Tovább…

Közel 286 millió forintba került, hogy naponta 40 ezer tálca hús készülhessen Gyulán

Nagyszabású kapacitásbővítő beruházást hajtott végre a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. A csomagoló- és szeletelő gépek beszerzésével 40 százalékkal növelik az előállítható szeletelt árukapacitást. Daka Zsolt ügyvezető igazgató a bejelentésre szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 3 csomagoló- és 1 szeletelő gép beszerzésére 800 ezer eurót meghaladó összeget fordítottak; ami nagyjából 286 millió forintnak felel meg. A fejlesztéssel az eddigi 25-30 ezer tálcás napi kapacitásukat növelték 40 ezer tálca feletti mennyiségre. […]

Tovább…

Nagy áttörés a marhahús piacán: újra vihetnek brit árut az Egyesült Államokba

Bő két évtized után ismét brit marhahús kerülhet az Amerikai Egyesült Államok boltjaiba. A londoni kormány szerint ez 66 millió fontos, vagyis 26,5 milliárd forintos üzleti lehetőséget jelenthet a következő években. Az 1996-os BSE, közismertebb nevén kergemarhakór járvány után teljesen leállt az USA-ba irányuló brit marhahús export. Több mint 20 év után azonban változik a helyzet, és hivatalosan is elindulhatnak az első szállítmányok az észak-írországi Foyle Food csoporttól. […]

Tovább…

Vonzóbbá változik a baromfifeldolgozás a keleti végen: közel 600 millióért épít munkásszállásokat két telephelyén a Master Good Kft.

Munkásszállókat épít az alkalmazottainak a baromfifeldolgozással foglalkozó, kisvárdai székhelyű Master Good Kft. Az 584 millió forint értékű beruházás támogatói okiratát szeptember végén adták át a cég képviselőinek Nyíregyházán. A cégcsoport tulajdonosa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatalban megtartott eseményen elmondta, a társaság Szabolcsbákán felújítja a már meglévő szállását, Nyírkarászon pedig teljesen új, modern dolgozói apartmanokat épít fel. Bárány László azt is közölte, hogy a két ingatlanra 265 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. […]

Tovább…