Döntés született a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, kutatására, népszerűsítésére, megőrzésének és gondozásának támogatására 2015. második felében kiírt pályázat eredményéről. A beérkezett 115 pályázat közül összesen 68 pályázat bizonyult támogathatónak. […]
Címke: hungarikumok listája
2015-ben is nőtt a magyar büszkeségek száma
Régen túl vagyunk már azokon az időkön, amikor a matyóhímzésen és a magyar szürkemarhán kívül nehéz mást felsorolni, mint hungarikum. Nem telik el úgy év, hogy ne csatlakozzon újabb és újabb termék az impozáns listához. Nézzük az idei „újoncokat”! […]
Hungarikum lett a fröccs
Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája. Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma. […]
Idén is bővült a hungarikumok listája
Hízott libából előállított termékek, gyulai kolbász, szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény…Csak néhány azok közül a termékek közül, amelyekkel a magyar nemzeti értékek, a hungarikumok listája 2014-ben bővült. Jövőre is hirdetnek felhívást, amelyre bárki jelentkezhet, akinek különleges, nemzeti értékkel rendelkező terméke van. […]
A makói fokhagyma kerülhet fel a hungarikumok listájára
Hétköznapi értelemben azokat az élelmiszereket nevezzük hungarikumoknak, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kapcsolódik Magyarországhoz. Januárban a makói fokhagymának van nagy esélye bekerülni ebbe a kivételes csoportba. Mitől különleges a makói? Jellegzetessége a méretében rejlik: a gerezdek kicsik és a fej sem nagy – eltérően a kínai fokhagymától, amely már majdnem akkora, mint egy kisebb alma. Íze erős, a gerezdeken megjelenő barna foltok pedig az esős nyári időjárásnak köszönhetőek. Világhírű minőségét elállósága is bizonyítja. Kik vannak még az elitklubban? A hungarikumok listáján már jónéhány élelmiszeripari büszkeségünk megtalálható: Békési szilvapálinka Csabai kolbász Dobos torta Egri bikavér Gönci barackpálinka Gulyás Gyulai […]