Idén is bővült a hungarikumok listája

Hízott libából előállított termékek, gyulai kolbász, szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény…Csak néhány azok közül a termékek közül, amelyekkel a magyar nemzeti értékek, a hungarikumok listája 2014-ben bővült. Jövőre is hirdetnek felhívást, amelyre bárki jelentkezhet, akinek különleges, nemzeti értékkel rendelkező terméke van. […]

Tovább…

Milyen fűszerpaprikát tegyek a halászlébe?

Fűszerpaprikák laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nébih a napokban 46, hazai boltokban kapható fűszerpaprikán. A kedveltségi mutatók alapján négy kategóriában hirdetett rangsort. A magyar fűszerpaprikák ezúttal is kimagaslóan teljesítettek. Így a karácsonyi halászléhez biztosan mindenki megtalálja a tökéletes fűszerpaprikát!
[…]

Tovább…

Nemzeti értékek és hungarikumok – Pályázat!

A Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása címmel pályázatot hirdetett, melynek határideje 2014. március 31-e,  hétfő. Támogatási célok Pályázat benyújtására jogosultak köre I. Új értékek gyűjtése és azok helyi és országos értéktárba kerülésének elősegítése Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény alapján civil szervezetnek minősülő civil társaságok, egyesületek és alapítványok, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egysége (a továbbiakban: civil szervezetek); helyi önkormányzatok; valamint egyházak által alapított nonprofit gazdasági társaságok II. Kiállítások/rendezvények szervezése és megvalósítása Gazdasági társaságok, helyi önkormányzatok, önkormányzatok konzorciumai, […]

Tovább…

A makói fokhagyma kerülhet fel a hungarikumok listájára

Hétköznapi értelemben azokat az élelmiszereket nevezzük hungarikumoknak, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kapcsolódik Magyarországhoz. Januárban a makói fokhagymának van nagy esélye bekerülni ebbe a kivételes csoportba. Mitől különleges a makói? Jellegzetessége a méretében rejlik: a gerezdek kicsik és a fej sem nagy – eltérően a kínai fokhagymától, amely már majdnem akkora, mint egy kisebb alma. Íze erős, a gerezdeken megjelenő barna foltok pedig az esős nyári időjárásnak köszönhetőek. Világhírű minőségét elállósága is bizonyítja. Kik vannak még az elitklubban? A hungarikumok listáján már jónéhány élelmiszeripari büszkeségünk megtalálható: Békési szilvapálinka Csabai kolbász Dobos torta Egri bikavér Gönci barackpálinka Gulyás Gyulai […]

Tovább…

Pályázat a hungarikumok népszerűsítésére – Határidő: okt. 31-e!

Ne maradjon le, már csak a hónap végéig 2013.10.31-ig pályázhat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására! A pályázat célja a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésén és rendszerezésén túl az értéktárak fenntartása, segítése és a Magyar Értéktárban, a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott kiemelkedő nemzeti értékeink kiemelkedő voltát mélyítő ismeretek megszerzése, ezen értékek kollektív megismertetése, azok hazai, külhoni és nemzetközi rendezvényeken, írott és elektronikus kiadványokban történő megjelentetése és népszerűsítése. A vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként nyílt pályázatot hirdet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására a nemzeti értékekről és […]

Tovább…