Közel másfél milliárd forintból és a halas szakma szereplőinek összefogásából jött létre az a program, ami az akvakultúra-ágazat komplex fejlesztését szolgálta. Az együttműködés részeként az intenzív haltermelők és halfeldolgozók tíz új termékkel bővítették a hazai termékkínálatot pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából. […]
Címke: haltenyésztés
Összefogtak az egyetemek a halállomány bővítéséért
A ponty-, a süllő- és a harcsa genetikai tartalékainak megőrzésére és tenyésztésének javítására fejleszt technológiát négy agrár egyetem és kutató-intézmény. Összesen 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével indul meg a munka, melyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében kapnak kézhez a fejlesztésben részt vevők. […]
Van honnan fejlődni: az állattenyésztés pár százalékát teszi ki a halpiac
A haltenyésztő ágazat mindig egy furcsa pontja volt hazánk mezőgazdaságának. A hal ugyanis szinte kizárólag karácsonykor fogy a boltokban, így igencsak nehéz ’felpörgetni’ a halpiacot. A tavalyi év azonban talán meghozhatta a változás előszelét. […]
Most érdemes halat venni: az utóbbi évek legfinomabb húsából készülhet az ünnepi vacsora
Hazánkban a hal nem tartozik a legkedveltebb húsok közé, mégis, 24-én este sokak asztalára fog kerülni belőle készült étel. A hazai halfogyasztásra jellemző, hogy csak az év egy bizonyos időszakára koncentrálódik, de jó hír, hogy az utóbbi években fokozatosan növekszik az elfogyasztott hal mennyisége. […]
Másfél mázsa hallal buktak le a csalók
Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmiszer biztonsági hivatal. A szokásokhoz híven most is nagy fogással zárult az ellenőrzés. […]
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az asztalra
Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a pontyok a tavakban, így első osztályú hús kerülhet a karácsonyi asztalokra. […]
Fordult a kocka a haltenyésztésben
Az étkezési hal előállításában már hosszú évek óta folyamatos csökkenést tapasztalnak a szakértők, de tavaly fordult a kocka. Mindez köszönhető annak is, hogy újabb halastavak létesültek, valamint a precíziós halgazdálkodás is egyre inkább kezd elterjedni Magyarországon is. […]
Rekordszinten a globális halfogyasztás
Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésének – rekordszintre ugrott az egy főre jutó halfogyasztás világszinten. Azonban a fenntarthatóság továbbra is kényes kérdés a halgazdálkodásban. […]