13,6 milliárd forintnál is többet hoz a magyar édesvízi hal exportja

Magyarország évente több mint 40 millió euró, nagyjából 13,6 milliárd forint értékben exportál édesvízi halat – írta a Magyar Hírlapra hivatkozva a Magyar Távirati Iroda. Az újságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke ismertette, hogy a magyar haltermelők elsősorban pontyot, busát, kárászt szállítanak Romániába, míg süllőt és harcsát főként Ausztriába és Németországba visznek. […]

Tovább…

Kifogták a csalókat: közel 1 tonna illegális halterméket foglaltak le az éttermekben és a halboltokban

A jogosulatlan horgászat és halászat visszaszorításán kívül, az így kifogott halak felvevőpiacának felderítését is célul tűzte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata. Ezért kiemelt figyelmet fordított július és augusztus hónapokban az éttermek és halértékesítő helyek, halboltok ellenőrzésére. A szakemberek 18 vállalkozásnál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű halat, illetve halterméket, melyek együttes mennyisége eléri a 958 kilogrammot. […]

Tovább…

Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra

Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. […]

Tovább…

Visszafogott világcég a Cargill: kevesen tudják, ha az ő termékét veszik

A Cargill-MacMillan-családban több dollármilliárdost találni, mint bármelyik más családban a világon – írta a Forbes magazin. Ennek ellenére keveset tudni az amerikai Cargill vállalatról. Vezetői minden feltűnés nélkül teszik a dolgukat, termékeiket pedig különös módon nem reklámozzák. Mégis ott vannak mindenhol a gabonatárolástól kezdve a sólepárláson és a haltenyésztésen át egészen a fémkereskedelemig. […]

Tovább…

Ez okozhatta a szajoli halpusztulást

Oxigénhiány okozhatta a tömeges halpusztulást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajolon. A Holt-Tisza II-es tóegységében június közepén pusztult el nagyjából 100 mázsányi hal; köztük busák, amurok, harcsák, pontyok, süllők és csukák is. A Szajoli Holtág több kisebb tóból áll, a 70 hektáros tóegység közül viszont csak a kettesben hullottak el a halak. Az eset azért furcsa, mert a történtek előtt nem sokkal töltötték fel friss vízzel a tóegységet. […]

Tovább…

Döntött az Unió: 10 százalékkal növekszik a halászati támogatások intenzitása 2020 után

magyar akvakultúra, uniós halászati támogatások, EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, akvakultúra, halastavi gazdálkodás, intenzív haltermelés, hal, haltenyésztés, haltartás, […]

Tovább…

Szigorodott a jogszabály: már minden, 30 hektár alatti halastavat be kell jelenteni

Kapacitástól függetlenül regisztrálniuk kell az állattartóknak minden halastóval rendelkező haltartó tenyészetet a vonatkozó jogszabály módosulása miatt. Korábban ez a kötelezettség csak a 30 hektár tófelület feletti halgazdaságokra vonatkozott. A halastó bejelentési kötelezettség egyszerűen, néhány lépésben teljesíthető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül. […]

Tovább…

A magyar pontytenyésztés ismereteit adjuk át Mexikónak

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Latin-Amerika vezető agrárkutatási hálózatának halászati kutatóintézetével, az INAPESCA-val. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, aki elmondta, hogy Magyarország azokra a területekre összpontosít a nemzetközi gazdasági együttműködésben, ahol nem a mennyiség, hanem a szakértelem számít. Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság ilyen kulcsterületek. A mexikóiak elsajátíthatják a sikeres magyar pontytenyésztés gyakorlati tudását. […]

Tovább…