Nálad mennyi döglött meg?

Egy-egy időjárásváltozás nyomán, a sekély vízben felhalmozódó gázok miatt sokszor sóhajtanak fel a dunántúli halgazdaságok szakemberei, azt kérdezve: „Nálad mennyi döglött meg?” A szárazság természeti csapás, amiben az ágazat egy része el fog vérezni – mondta el Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonosa. […]

Tovább…

A ponty is ársapkát kapott

Az infláció és az aszály a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot súlyosan érinti. Ezek következményei miatt felső árkorlátról határozott az idei haltelepítések kapcsán a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet. A haltelepítésre irányadó árak meghatározására új módszertannal, két csoportban került sor. A ponty I–III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetén a támogatási ár I. egyben felső árkorlát.A háromnyaras, úgy nevezett piaci ponty árát 1450 Ft/kg+áfa összegben rögzítették – írták meg a közleményükben. […]

Tovább…

Végzősök Debrecenből: 22 agrármérnök és 15 halgazdálkodási szakember javíthat a magyar mezőgazdaságon

Letették záróvizsgájukat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar osztatlan, ötéves mesterszakon végzett agrármérnök-hallgatói. A kar előremutató képzésfejlesztése révén 2004 óta ők az elsők, akik a klasszikus 5 éves szakon végeznek. A mezőgazdasági vállalatok munkaerőpiaci igényeit figyelembe véve a MÉK 2017-ben indította újra a szakot. […]

Tovább…

Erősítést kap a magyar halgazdálkodás: kutatócsoportot alakítottak a hazai szakemberek

Az AM-SZE Természetesvízi Halgazdálkodás Kutatócsoport az Agrárminisztérium és az egyetem megállapodása alapján jött létre. Az Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpont részeként május elejétől működő szervezeti egység célja a természetesvízi halgazdálkodás tudományos kérdéseihez kapcsolódó kutatás, valamint a hazai vízgazdálkodási és természetvédelmi célú beavatkozások segítése. […]

Tovább…

Különleges, víztakarékos lazacfarm épül Zala megyében

Egyre nagyobb igény van a világban a környezettudatos módon előállított lazacra. Erre ad választ a 2020-ban alapított Zalmon Kft., mely a fenntartható élelmiszertermelés elkötelezett támogatója. A Sagyibó Viktor vezetésével működő cégnél eltökélten hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, ezért a céljuk az, hogy a hazai agrárszektorban úttörőként valósíthassák meg egy egyszerre környezetbarát és innovatív beruházást. Többet szeretnének elérni a lazactenyésztés honosításánál, értéket kívánnak létrehozni prémium minőségű, tápláló húsú és egészséges lazacok tenyésztésével. […]

Tovább…

Díjnyertes magyar fejlesztés Szentesen: paprika és afrikai harcsa termelés termálvíz segítségével

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel foglalkozik. A hazai kertészet Csongrád-Csanád megyei szereplője szerint a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni. Ez már főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, majd egy további fejlesztés eredményeként a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az 2021-es OMÉK rendezvényen. Annak érdekében, hogy a vizet minél hosszabb ideig tartsák termelésben, akvakultúra-telepet létesítettek afrikai harcsa nevelésére. A halat saját üzemükben dolgozzák fel. […]

Tovább…

Összesen 17 agrártémájú törvénymódosítást fogadott el a parlament

A parlament 2021. december 15-i ülésén 17 agrártárgyú törvénymódosítást fogadtak el a politikusok. Módosult például a földforgalmi törvény, az erdőgazdálkodási törvény és a családi gazdasági törvény is. A törvényjavaslat a köztársasági elnök aláírására vár. Az érintett jogszabályok módosítására azért volt szükség, hogy a javaslatcsomagban szereplő törvények anyagi jogi és eljárási szabályait technikailag pontosítsa, az elmúlt időszak hiányosságait pótolja. Egyes Európai Uniós irányelvek magyar jogrendbe való átültetése is megvalósul most. Ezen kívül megteremti a szabályozási összhangot más törvényekkel. […]

Tovább…

Itt a magyar halpiaci körkép: kiderül, mi kerül a karácsonyi halászlébe

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a Magyarországon megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékükkel az egészséges táplálkozás fontos részévé válhatnak. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal egyik legfontosabb kelléke is. A magyar haltermelés környezetkímélő módon, alacsony energiafelhasználással, magas színvonalon állít elő kiváló minőségű, egészséges halhúst. Anyagunkból kiderül, milyen haltermékekre várható a legnagyobb igény 2021 telén. […]

Tovább…