Magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül az ökoszisztéma, vagyis melyik halnak mekkora a jelentősége a tengeri életközösségben. Az alkalmazott modell segítségével a fajokat számozott fontossági sorrendbe teszik, amelyet a halászati kvóta megállapításakor lenne fontos figyelembe venni. Japánban például már elindult egy olyan applikáció, amely segítségével egy szusi étteremben kiválaszthatjuk azt a fogást, amelynek elfogyasztása a leginkább fenntartható. […]
Címke: halfogyasztás
Közel 10 százalékkal nőhetnek a halászatra fordítható EU-s források
Mintegy 10 százalékkal közel 7,74 milliárd euróra emelkedhetnek a halászatra fordítható európai uniós források. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke szerint a mostani támogatási ciklusban mintegy 51 millió euró szolgálja a magyar halgazdálkodási operatív programot. Ebből közel 39 milliót az Európai Unió, a fennmaradó összeget pedig a magyar kormány biztosítja. […]
Fejleszteni kell a magyar haltenyészetek technológiai szintjén
Az Európai Uniónak és Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a haltenyésztés új kihívásaihoz. A magyarországi haltenyésztés fejlesztése a gazdasági hasznon túl jelentős ökológiai előnyökkel is járna. Ez viszont csak a legkorszerűbb technológiákkal, intenzív üzemi termeléssel és képzett szakemberekkel lehetséges. A magyar haltenyészetek versenyképessége a tét. A Magyar Távirati Iroda hírét szemléztük. Az OTP Agrár szakértői szerint a hal egyre nagyobb szerepet játszik a világ lakosságának állati fehérje-ellátásában. Úgy vélik, hogy a fenntarthatatlan halászati tendenciák és a természetes halállomány csökkenésével felértékelődik az akvakultúra, a tengeri és édesvízi élőlények kontrollált körülmények közötti tenyésztésének szerepe. A mesterséges tengeri és édesvízi halszaporításban egy új innovációs […]
Portugália 57 kilóval vezeti a mezőnyt, Magyarország 5,3 kilóval a sereghajtók között
Az EU statisztikái alapján az éves halfogyasztás Magyarországon 5,3 kilogramm/fő. Ezzel az utolsók között vagyunk Európában, az első helyen a portugálok állnak közel 57-tel. De milyen a hazai haltermelés helyzete? Erről tudhat meg többet cikkünkből. […]
15 milliárdért kétszer annyi halat etetne a magyarokkal az Agrárminisztérium
Évek óta törekszik a szaktárca a hazai halfogyasztás növelésére. A célok megvalósításához hozzájárulhat, hogy a fogyasztási célú hal ÁFA tartalma 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) végrehajtásához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketing tevékenységet segíti. […]
Portugália 57 kilóval első, Magyarország 5,3 kilóval az utolsók között
Az EU statisztikái alapján az éves halfogyasztás Magyarországon 5,3 kilogramm/fő. Ezzel az utolsók között vagyunk Európában, az első helyen a portugálok állnak közel 57-tel. De milyen a hazai haltermelés helyzete? Erről tudhat meg többet cikkünkből. […]
Rohamléptekben fejlődik az akvakultúra, mégis kevés halat eszünk
Tény, hogy a legegészségesebb ételek halból készülnek, mégsem fogyaszt sok halat a magyar. Pedig a kínálatra nem lehet panasz, hazánk „halgazdái” kitesznek magukért. Az akvakultúra évről-évre rohamosan erősödik Magyarországon. […]
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az asztalra
Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a pontyok a tavakban, így első osztályú hús kerülhet a karácsonyi asztalokra. […]