Antibiotikum helyett levendulával javítják a halak ellenálló-képességét

A halgazdaságokban nevelt halak jelentős része a szállítás, a válogatás és egyéb műveletek hatására jelentkező stressz által kiváltott betegségek miatt pusztul el. Az antibiotikumok felhasználása a fertőzések kezelésére és megelőzésére pedig nem csupán költséges eljárás, hanem rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához is vezet. Ezért a növényi készítmények különösen fontos eszközökké válhatnak a halállomány egészségének fenntartásában. Így jön képbe a keskenylevelű levendula használata is. […]

Tovább…

Súlyos a helyzet: beragadt a halállomány jelentős része a magyar termelőknél

A COVID-19 nevű koronavírus-járvány és annak hatásai nehéz helyzetbe hozták a magyar halászati és halgazdálkodási ágazatot is. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a nagy felvásárlási láz és az áremelkedés nem érte el a halakat és az azokból készült termékeket. Sőt, a halforgalom a belföldi kereskedelemben jelentősen visszaesett. Attól is tartani kell, hogy a haltermelőknél bent ragadt halállomány a felmelegedő vízben nem fogja bírni a tárolást és áprilisban, vagy májusban el fog pusztulni. […]

Tovább…

Hallal pótolnák a koronavírus járvány miatt hiányzó húsokat

Átmeneti húshiányt okozhat a járvány miatti élelmiszerfelhalmozás, de van más választás is a szükséges fehérjeforrás bevitelére. A koronavírus terjedése következtében kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben. Számos helyen emelkedtek a fogyasztói árak is. A hazai termelésű halakból ugyanakkor jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak, a MA-HAL a halfogyasztást javasolja az átmeneti húshiány megoldására. […]

Tovább…

13,6 milliárd forintnál is többet hoz a magyar édesvízi hal exportja

Magyarország évente több mint 40 millió euró, nagyjából 13,6 milliárd forint értékben exportál édesvízi halat – írta a Magyar Hírlapra hivatkozva a Magyar Távirati Iroda. Az újságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke ismertette, hogy a magyar haltermelők elsősorban pontyot, busát, kárászt szállítanak Romániába, míg süllőt és harcsát főként Ausztriába és Németországba visznek. […]

Tovább…

Komolyan pusztítja a kormorán a hazai halállományt

A kormoránok inváziója a megszokottnál is korábban érte el a múlt évben a hazai élővizeket és halastavakat. A csapatban halászó madarak néhány óra alatt óriási károkat képesek okozni. A védekezésre egyre nagyobb erőt fordítanak halgazdák és a horgászegyesületek. Hosszú távú megoldást a szaporodás korlátozása jelenthet, a tojók gyérítésének a nagy európai költőhelyek mellett a hazai fészektelepeken is meg kell találni a módját. […]

Tovább…

Interjú a miniszterrel: a támogatások és az új állattenyésztési törvény részletei

Felértékelődik a tenyésztőszervezetek jelentősége a közeljövőben, ezzel egyidejűleg pedig elkerülhetetlen lesz a szervezetek professzionalizálódása – mondta az agrárminiszter a Magyar Állattenyésztők Lapjának adott interjújában. Nagy István szerint tavaly nem csak időszerű, de szükségszerű is volt egy új állattenyésztési törvényi keretrendszer megalkotása. Ám az ebben lévő lehetőségeket az érintetteknek kell kihasználniuk a napi munka során. […]

Tovább…

Több mint félmilliárd forintért vettek meg egy 276 kilós halat

Kilónként 700 ezer jenért (nagyjából 1,9 millió forintért) kelt el egy kékúszójú tonhal vasárnap az új év első tonhalárverésén Japán fővárosában, Tokióban. Kimura Kijosi, egy szusiétteremlánc tulajdonosa 193,2 millió jent (mintegy 528 millió forintot) fizetett a 276 kilós tonhalért. Az állatot Oma város partjainál, Honsu japán fősziget északi csücskénél, az egyik legjobb halászhelyen fogtak ki a tengerből. Ez volt a második legmagasabb ár egy tonhalért a tokiói tonhalárverések feljegyzésének kezdete, 1999 óta. […]

Tovább…

Kifogták a csalókat: közel 1 tonna illegális halterméket foglaltak le az éttermekben és a halboltokban

A jogosulatlan horgászat és halászat visszaszorításán kívül, az így kifogott halak felvevőpiacának felderítését is célul tűzte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata. Ezért kiemelt figyelmet fordított július és augusztus hónapokban az éttermek és halértékesítő helyek, halboltok ellenőrzésére. A szakemberek 18 vállalkozásnál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű halat, illetve halterméket, melyek együttes mennyisége eléri a 958 kilogrammot. […]

Tovább…