Hatalmas áttörést hozhat a gluténmentes búza

Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, számukra hatalmas áttörést jelenthet, ha sikerül génszerkesztéssel előállítani. Ráadásul óriási üzletet is hozhat. Az Agrárszektor anyagát szemléztük, amely szerint a gluténérzékenység a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek ugyanis glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen megoldás a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étkezésükből. A búzát rendkívül nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják. A gluténmentes termékek viszont nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek. Ezek sokszor kevésbé egészségesek, mint a glutént tartalmazó ételek, […]

Tovább…

Mi az? Bonyolultabb az embernél és megmentheti azt

Feltérképezték a búza teljes genetikai állományát, ami a gluténérzékenyeken kívül a jövőben éhínséggel fenyegetett emberiség számára is nagyon jó hír. Az pedig különösen érdekes, hogy a vizsgálat kimutatta: a búza DNS-e ötször nagyobb, mint az emberé. Így, hogy ismert a búza genetikai állománya, hamarosan akár liszt- és búzaérzékenyek által is fogyasztható, de teljes értékű kenyér készülhet. […]

Tovább…

A gluténmentes gabonafélék főbb jellemzői

Ki ne ismerné a kölest, a cirkot, a hajdinát, és a kukoricát? Ismerjük a termesztési igényeit, a jellemzőit. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy őrleményeik a gluténmentes étrend fontos elemei, a hagyományos, búzából készült liszt kiváló helyettesítői. Ezen túl pedig számos pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek, akár a vitamintartalmat, akár az életfolyamatokra gyakorolt pozitív hatásaikat nézzük. […]

Tovább…