Génmódosított haszonnövényekkel a migráció ellen?

A génmódosítás, a GMO-élelmiszerek haszna és veszélyei mindig a heves vitákat kiváltó témák közé tartoznak. Ezeket járták körül a Szent István Egyetem Villányi úti campusán is a Deák Tibor Szakkollégium szervezésében rendezett GMO konferencián. Az eseményen nem a GMO-k mellett és ellen érvelők álláspontját ütköztették, továbbá a génmódosított haszonnövények gazdasági érintettségéről, és az azokkal foglalkozó cégekről sem igazán esett szó. […]

Tovább…

Forróságban is teremhet jól a burgonya

Bizonyára sok olvasónk tudja, hogy amikor túl meleg van, jóval kevesebb burgonyagumó növekszik a talajban. A biokémikusok nemrég fejtették meg ennek az okát: a gumónövekedés blokkolásáért egy rövid RNS szakasz felelős. Amennyiben ezt a gént kikapcsolják, létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát. Így még a klímaváltozás okozta felmelegedés mellett is biztosítható a megfelelő termésmennyiség. […]

Tovább…

Megjelent a génszerkesztett műhús a Burger King éttermeiben

Annyira megtetszett a Burger King amerikai közönségének a műhús alapanyagú Whopper szendvics, hogy alig néhány hétnyi tesztüzem után a gyorsétteremlánc eldöntötte, év végéig az egész Egyesült Államokban, mind a 7300 éttermében bevezeti a termékek közé a génszerkesztett műhús alapú fogását. Az étteremlánc legismertebb szendvicsének műhúsos változatát idén április elejétől lehetett a gyorséttermek pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis közel 60 burgerezőjében. […]

Tovább…

Jó genetikával enyhítenék a szarvasmarha borjak fájdalmait

Állatorvosi felügyelet mellett kötelezővé tették a fájdalomcsillapító szerek használatát a kanadai állattartó gazdáknak azért, hogy enyhítsék a 2-3 hónapos korban, már megjelent szarvkezdeményekkel elvégzett szarvtalanítással és a 9 hónaposnál idősebb bikák kasztrálásával járó fájdalmakat. A gazdák többsége már belátta, hogy minél későbbre halasztja ezeket a tevékenységeket, annál nehezebben végezhetők el és annál több fájdalommal járnak, valamint sokkal nagyobb visszaesést okoznak az állatok növekedésében. Ezért genetikai oldalról is érdemes megnézni, mit lehet tenni ellene. Az Agrárágazat cikkét szemléztük, amiben leírják, hogy egyre több termelő alkalmaz valamilyen fájdalomcsillapító módszert fiatalabb borjaknál. Különösen az olyan, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, mint a meloxicam, flunixin, […]

Tovább…

A génmódosítás kockázataival ismerkedtek a gazdák Kaposváron

Az egyik legfontosabb szempont a mezőgazdaságban a hozamok növelése, de nem mindegy, milyen eszközökkel. A Somogy megyei agrárkamara tagjai a hibridnemesítés és a génsebészet agrárkutatási aktualitásairól hallhattak előadásokat a Kaposvári Egyetemen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi szántóföldi, kertészeti és állattenyésztési tagozata tartott összevont ülést a Kaposvári Egyetemen. Erről a Sonline.hu portál írt, az ő anyagukat szemléztük. A gazdák természetes törekvése, hogy jobbá tegyék a termelékenységüket. Jó, ha tudják, hogy milyen lehetőségeik vannak – mondta Gombos Sándor, megyei kamarai elnök. Az 1950-es években hozott áttörést a növénytermesztésben a hibridnemesítés, amikor főként a kukorica esetében sikerült a termésátlagokat megsokszorozni – folytatta a […]

Tovább…

Hatalmas áttörést hozhat a gluténmentes búza

Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, számukra hatalmas áttörést jelenthet, ha sikerül génszerkesztéssel előállítani. Ráadásul óriási üzletet is hozhat. Az Agrárszektor anyagát szemléztük, amely szerint a gluténérzékenység a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek ugyanis glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen megoldás a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étkezésükből. A búzát rendkívül nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják. A gluténmentes termékek viszont nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek. Ezek sokszor kevésbé egészségesek, mint a glutént tartalmazó ételek, […]

Tovább…

Ezeknek a gyümölcsöknek az előnyére válik a génmódosítás

A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök megítélése és elfogadottsága nagyon eltérő a társadalomban. Az így előállított növényeknek ugyanakkor számos előnye van. Ez pedig nem csak a fogyasztókra, de a termesztőkre is igaz. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek kialakítása is. […]

Tovább…

Mi az? Bonyolultabb az embernél és megmentheti azt

Feltérképezték a búza teljes genetikai állományát, ami a gluténérzékenyeken kívül a jövőben éhínséggel fenyegetett emberiség számára is nagyon jó hír. Az pedig különösen érdekes, hogy a vizsgálat kimutatta: a búza DNS-e ötször nagyobb, mint az emberé. Így, hogy ismert a búza genetikai állománya, hamarosan akár liszt- és búzaérzékenyek által is fogyasztható, de teljes értékű kenyér készülhet. […]

Tovább…