A román földek felét még mindig kőkorszaki módon művelik

Még mindig több mint 600 ezerre tehető azon gazdálkodók száma Romániában, akik kizárólag a megélhetésért művelik a jellemzően kis méretű területeiket. Ha nem művelnék földjeiket, elveszítenék az egyetlen forrást, melynek köszönhetően étel kerül az asztalukra. Sokatmondó az is, hogy ezek a kis területek adják a megművelhető romániai területek felét, miközben a termelésnek mindössze a 10-15 százalékát teszik ki. A képviselőház agrárbizottságának elnöke, Adrian Chesnoiu által közölt adatok szerint az önellátó földművelés jellemzője, hogy a gazdák legfontosabb eszköze még mindig a ló és a kapa. […]

Tovább…

A túlzott földhasználat hatásai

Az intenzíven vagy közepesen erősen művelt földeken a kevésbé igénybe vett földekhez képest megtizedelődött a talajlakók száma (hasznos baktériumok, gomba, giliszta), ami nagy hatással van az adott talaj tulajdonságaira (pl: nitrogén és szén körforgása) – számol be egy nemzetközi kutatócsoport a vizsgálódásainak eredményeiről. Ha ugyanis több baktérium él a talajban, több nitrogén mineralizálódik, azaz felvehető növényi táplálék válik belőle A túlzott földhasználattal: ezeket a lényeges baktériumokat távolítják el, megnő a műtrágya igény, a növények által fel nem vett nitrátot pedig az eső kimossa, és az ivóvizet szennyezi, megnő az üvegházhatású gázok mennyisége. Érdemes tehát nem kizsigerelni a termőföldet, mert hosszútávon […]

Tovább…