A legtöbben általában nyersen, a gerezdeket felaprítva használják fel a fokhagymát a konyhában. Pedig más formában is ízesíteni lehet vele. Nagyon egyszerűen készíthető belőle például fokhagymakrém vagy fokhagymapor is. A krémhez mindenképpen pucoljuk meg a fokhagymákat, majd 1 kilogramm fokhagymapéphez keverjünk hozzá 20 dekagramm sót, hagyjuk kicsit állni, és készen is van. De mire jó még a fokhagyma a kertben és a konyhában? […]
Címke: fokhagyma
Ezt láttuk a Budapesti Nagybani Piacon 2019 4. hetében
A Budapesti Nagybani Piacon a 4. héten a belpiaci 40–70 mm-es vöröshagymát 210, a lilahagymát 230 forint/kilogramm áron kínálták, miközben a tavalyi azonos heti áruk 65, illetve 185 forint/kilogramm volt. A hazai termesztésű fokhagyma a 2018. 4. hetinél 9 százalékkal magasabb áron, kilogrammonként 1090 forintért került a választékba. A megfigyelt héten mindhárom fenti hagymaféléből importárut is értékesítettek: fokhagymát 750 (Spanyolország), vöröshagymát 40–70 mm-es méretben 230 (Ausztria) és 240 (Franciaország), lilahagymát 244 forint/kilogramm (Hollandia) áron. […]
Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat
A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes volt a termelők szempontjából, az őket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kg, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a bevitel. […]
Továbbra is a spanyolok dominálják a szagosító zöldség európai piacát
Az EU-ban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legtöbb fokhagymát évek óta Spanyolország bocsátja ki, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben. Az unió piacán a spanyol termelésen kívül jelentősnek számít az olasz és a román (29 ezer tonna), a francia (20 ezer tonna) és a lengyel (17 ezer tonna) terméseredmény. […]
A hagymalégy elcsábul a snidling iránt is
A hagymalégy a hagyma legfontosabb kártevője. Főleg csapadékos években okozhat jelentős terméskiesést, és még nagyobb baj, ha a kártételt csak a betakarítás után vesszük észre. A tárolás alatt pedig akár az egész rakás meg tud rohadni. Összefoglaljuk, mit érdemes tudnia róla, és tennie ellene! […]
Fellélegezhetnek a hagymatermesztők, munkacsoport érkezik a segítségükre
A hagymatermesztésnek hazánkban komoly múltja van – gondoljunk csak a makói hagymára. Az ágazat versenyképessége azonban még így sem elég erős. A növelés érdekében most egy termelői munkacsoportot állított fel az agrárkamara. […]
Nem vicc: 50 mázsa csicsóka ingyen
Zöldségfélékkel nehéz kereskedni, mivel rendszerint gyorsan romló termékekről van szó. Viszont a kevésbé romlandó, hosszabb ideig eltartható zöldségek megtalálják helyüket piacterünkön. Ezek közül válogathat a Magro-n a két ünnep között! […]
Fűszernövény löki le a trónról az antibiotikumokat
Nem is gondolnák sokan, hogy a fokhagyma milyen csodaszer. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint antibiotikumként is funkcionál. Arról nem is beszélve, hogy még a köhögő lovak is felgyógyulnak a fokhagymától! […]