Milliárdos agrártámogatások hazai és erdélyi gazdáknak, előnyére változott a KAP – itt az első hírösszefoglalónk az agrárpénzekről

A 2020-as óesztendő utolsó hónapjában is több fontos cikket szerkesztettünk az agrártámogatások témájában. Beszámoltunk róla, hogy komoly és a magyar gazdák számára előnyös előrelépések történtek az új Közös Agrárpolitika egyeztetésein, valamint írtunk az erdélyi gazdák magyar állam részéről biztosított támogatásairól. Exkluzív interjút készítettünk több bank agrárfinanszírozási szakértőjével a várható jövőről, hitelekről és lehívható pénzekről. Érdemes elolvasni a 2021-es első agrártámogatások összefoglalónkat, amit szívből ajánlunk is minden magyar gazdának! […]

Tovább…

Néhány hét múlva kész lehet a Digitális Élelmiszeripari Stratégia

A Digitális Jólét Program keretében az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológia Minisztérium, valamint az érintett élelmiszeripari szervezetek és a Szent István Egyetem közreműködésével 2021. februárjára készülhet el Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája. Ennek kidolgozását a magyar mezőgazdaság digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019 (VIII.1.) kormányhatározat 13. pontja szabta feladatul. […]

Tovább…

Teljesen átalakíthatja az élelmiszerboltokat egy új magyar okoseszköz

Magyar fejlesztéssel a hagyományos módszereknél gyorsabb és pontosabb adatokhoz juthatnak a üzletekben gyorsan fogyó termékek gyártói a Telenor partnere, a MOHAnet Zrt. okospolc-megoldásával. A valós idejű és mesterséges intelligencia-megoldásokkal előre jelezhető az áruházi hűtők, polcok fogyása – közölte a távközlési szolgáltató az MTI-vel. A mobiltechnológiával összekapcsolt szenzorokra épülő megoldást már a boltokban tesztelik sörök, vákuumcsomagolt húskészítmények és dohányáruk esetében. […]

Tovább…

Romániai élelmiszeripari cégek keresnek magyar üzlettársakat

Romániai élelmiszeripari vállalkozások keresnek magyarországi partnereket. Az Aldis Srl. cégnek jelentős hagyománya van a feldolgozott húsipari termékek (szalámi, sonka és egyéb áruk) terén és mára a romániai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. A cég Magyarországról importálna Romániába feldolgozatlan sertéshúst termékeik alapanyagának. A Pufulete Srl. cég pedig egy aprósüteményeket és kekszeket gyártó vállalkozás, amely magyarországi partnerekkel kötne üzletet. […]

Tovább…

Marad a drága gyümölcs, tartósan emelkednek az árak

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje. Ez derült ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben. Miközben 2019 első felében a mezőgazdasági árak átlagosan 8,9 százalékkal, az ideiben ennél mérsékeltebben, 6,5 százalékkal emelkedtek. Az egész élelmiszer-terméklánc ármozgásait nézve az emelkedő trend fennmaradt – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. […]

Tovább…

Veszélyes helyzetbe sodródhat az amerikai agrárium a vendéglátás miatt

A vendéglátóipar lezárásával az Egyesült Államok termelői a mezőgazdaság minden területén komoly, a jelen körülmények között eladhatatlan készletekkel és bevételkieséssel küzdenek. Általános probléma, hogy a mezőgazdaság működése nagyban függ az éttermektől, amelyek a koronavírus járvány miatt zárva vannak, korlátozott ügyfélszámmal működhetnek, illetve az USA-ban egyre inkább növekvő fertőződési adatok hatására újabb kiesések várhatók. A gazdák szeretnék, ha az állam kimentené az éttermeket, így nekik is megmaradhatna az esélyük, hogy eladják a terményeiket. […]

Tovább…

Kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem kutatói

A csokoládé nem csak finom, hanem olyan élettani hatásokkal is rendelkezik, amelyek előnyösek az emberi szervezetre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek jelenleg is folynak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A csokoládé összetételének kiegészítése, és élettani szempontból kedvező növényi összetevőkkel történő dúsítása évtizedes gyakorlat a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szakmai vezetését is ellátó Gabona- és Iparinövény Technológia Tanszéken. […]

Tovább…

COVID és élelmiszeripar: a kakaós csiga volt a járvány egyik nagy vesztese

Milyen rövid távú hatásai voltak az élelmiszeriparban a járványnak, és mi várható hosszabb távon? A Magyar Termék Nonprofit Kft. online konferenciáján agrárfinanszírozók, hazai gyártók, kereskedők és jogászok mesélték el a COVID-19 koronavírus járvány során szerzett üzleti, elsősorban élelmiszeripari tapasztalataikat. Két-három hónap alatt lassan körvonalazódtak a járvány élelmiszerbolti trendjei, egy nagyon népszerű péksütemény jóval kevesebb keresletre számíthat a nehéz időszak hatására. […]

Tovább…