A rövid ellátási láncok oldhatják meg, hogy nőjön a gazdák részesedése az élelmiszeripari bevételből

Felértékelődött a helyi élelmiszerek fogyasztása a koronavírus-járvány hatásai miatt a kitörés óta eltelt évben. Vajon az emberek szívesebben vásárolnak közvetlenül a termelőktől és maguk is termelni kezdenek? A boltok polcaira nagyjából a háromszorosáért kerül az alma, ahhoz képest, amennyiért felvásárolják azt a termelőtől. A golden alma termelői felvásárlási ára az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján nettó 150 forint/kg, a fogyasztói ára pedig 10 budapesti üzlet átlagát számítva 500 forint kilónként. Bővebben a rövid ellátási láncok működéséről. […]

Tovább…

Az informatika lehet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megmentője

A természeti katasztrófák nagyban veszélyeztetik és károsítják az agrár-élelmezési rendszereket. A fejlett technológiai megoldásokat ezek csökkentéséhez is alkalmazni lehetne. A mezőgazdaság ugyanis kénytelen elnyelni a pénzügyi veszteségek és károk nagy részét, amelyet az egyre gyakoribb és intenzívebb természeti katasztrófák okoznak. Az informatika segíthet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar biztonságosabbá és tervezhetőbbé tételében. […]

Tovább…

Rengeteg a külföldi élelmiszer a magyar boltok polcain, ezen változtatna az Agrárminisztérium

A feldolgozott termékeket – sajtok, sonkák, joghurtok, gyümölcs lekvárok – tekintve esett vissza legnagyobb mértékben a magyar termékek aránya a hazai üzletekben. A kialakult helyzet kezelése érdekében a következő 7 évben meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Erdős Norbert arra a Nébih felmérésre reagált, amelyben a hivatal megállapította, hogy visszaesett a hazai élelmiszerek aránya a Magyarországon jelenlévő 10 legnagyobb kereskedelmi lánc üzleteiben. […]

Tovább…

Európában is elismert a magyar minőség: mindent az oltalom alatt álló földrajzi jelzés és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés témájáról

Európa rendkívül gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, ami a kontinens kulturális sokszínűségének és termékeny mezőgazdaságának eredménye. Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések. Ilyen földrajzi jellegű minőségtanúsító rendszer az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM). E két minőségbiztosítási rendszer védi azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek egy adott régióból származnak és amelyek előállítása egy konkrét hagyományos eljáráson alapul. […]

Tovább…

Sokba kerülhet a lakosságnak, ha kiszorul Magyarországról a Lidl és az Aldi

Olyan változások jöhetnek az élelmiszeriparban, amik a magyar mezőgazdaságra is nagy hatással lesznek. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor 2010-ben 4 olyan szektort jelölt meg nemzetgazdasági stratégiai jelentőségűnek minősítve, ahol az volt a cél, hogy a magyar tulajdoni arány mindenképpen haladja meg az 50 százalékot. Ezek a területek: az energiaszektor, a bankszektor, a média és a kiskereskedelem. Azért szükséges a többségi tulajdon elérése, mert a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar sikeressége azon is múlik, milyen mértékben fogadják be a kereskedők a hazai termékeiket. […]

Tovább…

Kényszer nincs, kockázat van a lombikhús, a szója és a rovarok evésében: vizsgálatot indított az alternatív fehérjeforrások értékelésére Nébih

Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség és a globalizáció egyaránt arra ösztönzi az emberiséget, hogy keresse a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat. Ezek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti központjában. Egyre többen fordulnak az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. A lombikhús, a rovarok és a szója is a vizsgálatokban. […]

Tovább…

Az akvapónia menthetné meg a mezőgazdaságot?

A népesség élelmiszer-igénye 2050-re várhatóan megduplázódik. A kutatókat és a lakosságot is egyre inkább foglalkoztatja, hogy milyen kihívásokat kell teljesíteni ennek kiszolgálására, és abban hogyan vállal szerepet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A Világgazdasági Fórum (WEF) 2020-as Globális Kockázatok riport előrejelzése alapján egyre több táplálékra lesz szükség a világon, a szükséges mennyiségű élelmiszer előállítása a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel már nem lesz lehetséges. […]

Tovább…

A mezőgazdasági szemléletváltásról beszélt Kyster Angéla, a Bayer Alpok-Adria területi vezetője

Vajon hogyan fér össze a vegyipar és a fenntarthatóság gyakorlata? Milyen megoldásokkal lehet kevésbé kihasználni és megterhelni a természeti adottságokat az agráriumban? A szemléletváltás mezőgazdasági aspektusairól, az ökológiai és társadalmi szerepvállalásról Kyster Angéla, a Bayer Crop Science Country Division Hungary & Alpok-Adria magyar területi vezetője beszélt részletesebben egy interjúban. […]

Tovább…