Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlást

A mindennapi élelmiszerek vásárlását meghatározza a szavatosságra vonatkozó dátumok feltüntetése. Sok fogyasztó azonban tévúton járhat, mert nem megfelelően értelmezi a „felhasználhatóság” fogalmát, vagy az úgynevezett „best before” megjelölést. Ez nem jelenti azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt. Az élelmiszerpazarlás jelentős része ennek az ismerethiánynak az eredménye. Ezen változtatnának az EU szakemberei. […]

Tovább…

Veszélyes vegyületeket mutattak ki a műanyagokban

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) csapata csaknem 2500 aggasztó vegyületet azonosított műanyagokban. A szakértők szerint a kemikáliák jelentős részéről alig tudni valamit, felhasználásuk pedig a világ sok részén szabályozatlan. Helene Wiesinger és kollégái megvizsgálták a világpiacon engedélyezett összes műanyagterméket, és ezeket felhasználásuk módja, illetve potenciális veszélyességük alapján kategorizálták. A kutatók olyan vegyületeket elemeztek, mint a monomerek, az adalék- vagy a segédanyagok. […]

Tovább…

Űrhajósok eledele készül a tiszaszigeti hangárban

Indiánok több ezer éves eledelét, űrhajósok „szuperfoodját” termesztik egy magyar faluban, a szerb határ mentén. Tiszasziget azonban nemcsak a csodaélelmiszerről híres, amely komoly segítséget nyújthat a gyógysze­részeknek a rák megelőzésében, sőt a gyógyításában is. A településen található az ország legmélyebb pontja, bár ezt már vitatják a Tisza túlsó felén.
Neonzöld és bíbor színű fények alatt melegedő üvegtartályokban űrhajósok eledele készül egy hangárban. Pontosabban mesterséges körülmények között nevelkedik és szaporodik itt egy élőlényfajta, amely részévé vált a kozmonauták ellátmányának, mert számos különleges tulajdonsággal rendelkezik. […]

Tovább…

„Ujjlenyomat”-módszerek, amelyek szembeszállnak az élelmiszer-hamisítással

Az elektronikus nyelv szenzorai az emberi ízérzékeléshez nagyon hasonlóan működnek. Az egy időben számos hullámhosszon meghatározott fényelnyelés, valamint az ízkeltő vegyületek és az elektronikus nyelv szenzorai között kialakuló fizikokémiai kölcsönhatások eredményeként lenyomatjeleket kapnak a kutatók. Ezeket nevezik „ujjlenyomat” (finger­print) módszereknek.
Vitális Flóra, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájának kutatója az élelmiszer-hamisítás kimutatására végez vizsgálatokat. Szűkebb szakterülete a paradicsomsűrítmények hamisítása elleni küzdelem. […]

Tovább…

Magyarország nemet mondott, mégis élelmiszer lesz a lisztkukac az Európai Unióban

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első alkalom, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt és általános a rovarélelmiszerek fogyasztása, Európában egyelőre még nem volt példa erre. A tagállamok többsége az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké

A 2020-as év rekordot hozott a működőtőke beáramlás szempontjából a növényi alapú hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék kínáló vállalatok számára. A Good Food Institute (GFI) a fenti iparágakba történt befektetéseket a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával értékelte. Ebből kiderült, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző 2 évben befektetett összegeknek. […]

Tovább…

Kiadta az EFSA, melyik élelmiszerekben van a legtöbb növényvédőszer maradék

Elérhető az Európai Unióban az élelmiszerekben található növényvédőszer maradék tartalomról szóló legfrissebb jelentés. A dokumentum áttekintést nyújt az EU területén széles körben fogyasztott élelmiszerekből összeállított termékkosár szermaradék szintjeiről. 2019-ben összesen 96302 mintát vizsgáltak. Ezek 96,1 százaléka a jogszabályban maximálisan megengedett szermaradék értékek alatt maradt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EUCP) keretében elemzett részminta (12 579) 98 százaléka volt a rendeletben meghatározott határokon belül. […]

Tovább…

Pénz, kérelem, határidő: a mezőgazdasági támogatások áprilisi híreinek összefoglalója

Az idei év áprilisában is több olyan hírről számoltunk be, ami az agrártámogatások témájához kapcsolódik. Ezeket foglaltuk össze ebben a cikkünkben. Aki kíváncsi az AKG és az ÖKO támogatások változásaira, az őstermelők új lehetőségeire, az ültetvénytelepítési pályázat információira és a tanyafejlesztési pályázat szabályaira, olvassa el az anyagunkat! Érdemes, mert a mezőgazdasági támogatások sok termelő számára jelentenek fontos részt a gazdálkodásban és a jövő tervezésében. […]

Tovább…