Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával

Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat. […]

Tovább…

Néhány kattintással mérhetővé válhat a gyümölcsök vitamintartalma egy új fejlesztéssel

A zöldségek és gyümölcsök vitamintartamának meghatározására képes bioszenzor egy európai projekt fejlesztésének része, amely a gyártóknak és termelőknek segít felkészülni a mezőgazdaság jövőjére. A Food Screening EMR nevű projekt bioszenzora lehetővé teszi, hogy valós időben, a helyszínen határozzák meg a zöldségekben és gyümölcsökben található vitamin és folsav mennyiségét. […]

Tovább…

„DNS-vonalkód” a terményeken

A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya felvetette, hogy a haszonnövények termését egy olyan permetszerrel kellene kezelni, amely tartalmaz egyfajta DNS kódot, amelyet gomba- vagy baktériumspórákba juttatnak. Ennek célja az, hogy egy esetleges élelmiszer-mérgezés során könnyen visszavezethető legyen a termék származása. Bár első hallásra inkább veszélyesnek hangozhat ez a megoldás, nagyon is az emberek egészségét szolgálja. […]

Tovább…

A növekvő árak és a szokások írják felül az étkezés környezetvédelmi szempontjait

A világ élelmiszerkereskedelmének köszönhetően ma már szinte azt ehetünk, amit csak akarunk, és akkor, amikor csak akarjuk – a legkevésbé sem kímélve ezzel a környezetünket. A tudósok szerint az embereknek jóval kevesebbet kellene fogyasztaniuk. Készek leszünk áldozatot hozni vagy maradunk a szokásaink rabjai? […]

Tovább…

A túlélés érdekében lekerülhet az igazi hús az asztalokról

Túl sok húst eszünk. Ez pedig nem csak a saját egészségünk szempontjából káros, hanem a többi élőlény jólléte miatt is. Hiszen hatalmas a környezetterhelése annak, ahogyan a húst általában előállítjuk. A laborhús, a rovarfehérje és a növényekből készült húspótló termékek mutatnak olyan irányt, ami hosszú távon is fenntartható megoldást hozhat a húsfogyasztás okozta kihívásokra. […]

Tovább…

Június utolsó napjáig érvényben marad az üzemanyag- és az élelmiszerárstop

Mind az üzemanyagoknál, mind a kijelölt élelmiszereknél marad a kormányzati árstop, 2022. július 1-ig a jelenleginél nem lehet magasabb a termékek ára – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A politikus ezt az április 27-i kormányülést követően, az egyik közösségi média felületen jelentette be. A bolti árstop május elején, az üzemanyagos pedig május 15-én járt volna le. […]

Tovább…

A háború miatt lassul a regeneratív mezőgazdaság elterjedése

Teljes rendszerátalakításra volna szükség a mezőgazdaságban ahhoz, hogy az élelmiszertermelés fenntarthatóvá váljon. A regeneratív mezőgazdaság elterjedése az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) jelentése szerint nem csak kívánatos, hanem szükséges is lenne. Ez lesz az egyetlen lehetőség arra, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszert állíthasson elő az emberiség. […]

Tovább…

Hasznos tanácsok a jó húsvéti sonka kiválasztásához

A húsvét közeledtével a boltokban széles a kínálat, amelyben prémium kategóriás és alacsony minőségű sonkák egyaránt megtalálhatóak. A csalódás elkerülése érdekében a vásárlónak hasznos áruismerettel rendelkeznie, mielőtt a kosarába helyezi a portékát. Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa segített eligazodni a kiválasztás folyamatában. […]

Tovább…