A dietetikusok szerint ezek a legjobb élelmiszerek a máj egészségének megőrzésére

A máj egy olyan szerv, amelyre nem gyakran gondolnak az emberek. Vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal vagy a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiával való ellátottságáért. […]

Tovább…

A földieper az ideális édesítőszer-alternatíva

A földieper nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ez a kis, piros gyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek megőrizni a test egészségét, és támogatják az egészséges életmódot. Könnyen beilleszthető az étrendbe. Lehet egyszerűen nasiként fogyasztani, de kiváló összetevője lehet salátáknak, smoothie-knak, gyümölcssalátáknak és desszerteknek is. […]

Tovább…

Némelyik zöldség bajt okozhat, ha nyersen esszük!

kevésbé feldolgozott zöldségek és gyümölcsök az egészségesebbek, sőt az a legjobb táplálkozás-élettani hatású, ha ezeket nyersen fogyasztjuk. Ám vannak olyan zöldségek, amelyek nyersen történő fogyasztása kifejezetten káros.Tartalmazhatnak az egészségünkre káros anyagokat, például, ha hőre bomlanak, akkor nyersen problémát okoznak. […]

Tovább…

Ezek a legjobb (és legrosszabb) ételek magas vérnyomás esetén

A táplálkozás a magas vérnyomás kiemelten fontos kockázati tényezője. Például a lazac és a citrusfélék (így a citrom) jó ételek, ha valakinek magas vérnyomással kell megküzdenie. A jobb egészség érdekében érdemes beépítenie mindenkinek ezeket az élelmiszereket az étrendjébe. Létezik a másik véglet is: ha jót akar magának valaki, nagy ívben el kell kerülnie az ártalmas ételek fogyasztását. […]

Tovább…

Halálos betegséget is okozhat az Európában – és nálunk – is terjedő ázsiai tigrisszúnyog

A globális felmelegedés következtében már télen is szaporodik Dél-Európában a veszélyes betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog – írta egy kutatócsoport a Royal Society Open Science című szaklapban. Mint ismeretes, ezt az invazív rovart már Magyarországon is megfigyelték. Egész éves szaporodásuk feltétele, hogy januárban az átlagos hőmérsékleti minimum ne essen tíz fok alá. […]

Tovább…

Óriási baj, hogy olvad a permafroszt, komoly egészségügyi következményeket okoz

Permafroszt az a föld, amely legalább két évig folyamatosan fagyott állapotú. Vannak olyan bajnokai ennek a kategóriának, amelyek már több száz, sőt több ezer éve vannak megdermedve. Ebben a típusát tekintve homokban, földben vagy sziklában –ami akár az óceán alatt is meghúzódhat – óriási mennyiségű szerves anyag található, ami felolvadáskor fel- és kiszabadulhat, például üvegházhatású gázok formájában. […]

Tovább…

A magyar gazdák is véleményezhetik az import agrártermékek uniós egészségügyi és környezetvédelmi szabványait

Lehetőséget nyújt az érdekelt vállalkozásokat képviselő szervezetek, kis- és közép vállalkozások és magánszemélyek számára az Európai Bizottság, hogy részt vegyenek az Európai Unióban folyamatban lévő szakpolitikai kérdésekben. A közelmúltban megjelent “Az Unió egészségügyi és környezetvédelmi szabványainak az importált mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari termékekre történő alkalmazása” jelentést a Bizottság az Európai Parlament és a Tanács elé szánja. Érdemes kitölteni az érintett hazai gazdálkodóknak, mert a jelentésben a véleménynyilvánítók észrevételeinek figyelembevételével fejlesztenek a továbbiakban. […]

Tovább…

Sikerrel tanítják be a méheket a koronavírus felismerésére

A holland Wageningeni Egyetem kutatólaboratóriumában speciális képzésen átesett mintegy 150 méh már képes a SARS-CoV-2 koronavírust felismerni és azt a szájszervük mozgatásával jelezni. Az egyetem az ötletgazda InsectSense startup céggel együttműködve végzi a kutatást. A méheket néhány perc alatt meg lehet tanítani a COVID-fertőzés felismerésére, ezt követően a rovarok másodperceken belül képesek felismerni a mintákat. […]

Tovább…