Szúrós és kockázatos kihívás a homoktövis termesztése, de az egészségért megéri

Homoktövis termesztésébe kezdett egy kis, családi ökogazdaság Csongrád megyében, Kistelek közelében. A gazdálkodó házaspár Gödöllőn, a Szent István Egyetem környezet- és tájgazdálkodási intézetében ismerkedett meg közelebbről a növénytermesztéssel és egymással, majd Szegeden laktak, és onnan költöztek ki Kistelekre, egy tanyára. A családi léptékű gazdasághoz egy kis gyümölcsfás és egy zsebkendőnyi zöldséges terület tartozik, a tanyához tartozó 6 hektáros legelőn pedig egy kisebb birkanyáj is legelészik. Hobbiként pedig bort is készítenek a barátaiknak a 160 tőke cserszegi fűszeres szőlőjükből. […]

Tovább…

Sok az előnye, ezért nem a szemétbe való a sárgarépa zöldje

Mivel a sárgarépa zöldje kesernyés ízű, sokan kidobják azt. Ez öreg hiba, mert ha elfogyasztjuk, kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a répa karógyökerében. Ezért a keserű íz ellenére is érdemes egy kevés sárgarépa zöldet hozzáadni ételekhez. Használható levesbe, salátába és pesztóhoz egyaránt. Olaszországban például szívesen adják omletthez vagy tojássalátához. Nyersen fogyasztva érdemes édes gyümölcslevekhez, például almához hozzáadni, hogy ne érvényesüljön a kesernyés íz, ami főzéssel még könnyebben elnyomható. […]

Tovább…

Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet reggelire?

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé. Ezen felül az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. Ám mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé. […]

Tovább…