Rossz hír a magyar zöldségtermesztés számára: tovább folytatódik a művelt területek csökkenése

Jelentősen csökken az idén a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület nagysága, viszont a főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdák. A csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb 2019-ben az egy évvel korábbinál. Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal lett kisebb. […]

Tovább…

Nagyon egészségtelen zöldség, mi magyarok mégis odáig vagyunk érte

A zöldség és a gyümölcs egészséges táplálékként él a köztudatban. Ezt az állítást azonban fenntartásokkal kell kezelnünk. A zöldségek között ugyanis van több olyan is, amit csak bizonyos korlátok között érdemes fogyasztani és nem is annyira egészséges, mint gondolnánk. Ráadásul ezek egyikének termelésében Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik és hazai lakosság egyik kedvencének is számít. […]

Tovább…

Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kultúrákban

A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható, környezetkímélő megoldások. Az évjárat és a biológiai alapok mellett adott termőhelyre adaptált termesztéstechnológiai elemek – elővetemény, öntözés, talajművelés, növényvédelem és nem utolsó sorban az okszerű tápanyag-utánpótlás, – nagymértékben meghatározzák a fenntartható gazdaságos termesztést. […]

Tovább…

Aggodalomra okot adó hírek ezek, különösen most strandszezonban

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa szerte megkezdték. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt. […]

Tovább…

A legegészségtelenebb zöldség, mégis imádják a magyarok

A zöldség és a gyümölcs egészséges, legalább is a köztudatban ez él. Akár elhisszük, akár nem, mégis van kivétel, a zöldségek között ugyanis van egy, ami nem is annyira egészséges, mint gondolnánk. Ráadásul Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik a termelésében és hazai lakosság egyik kedvencének is számít. […]

Tovább…

Megerősítheti idén a helyét a magyar csemegekukorica Európában

Idén a tavalyinál nagyobb terülten termesztenek a gazdálkodók csemegekukoricát. Összesen 35 ezer hektáron vetették a növényt. Várhatóan mintegy fél millió tonnányi termést kerül így a feldolgozókba. Ezzel a már így is erős magyar csemegekukorica-ágazat tovább erősödhet. […]

Tovább…

Csemegekukorica a zöldségek titkos hazai királya

Idén mintegy félmillió tonna csemegekukorica kerül a feldolgozókba, ezzel a mennyiséggel Magyarország az Egyesült Államok után a világ 2. legnagyobb csemegekukorica termelője. A Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén elhangzott: a kontinensen lassan, de évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, különösen a szuperédes fajták iránt nőtt meg az igény. […]

Tovább…