A GMO-mentes élelmiszerekért dolgozó civil szervezetek csoportja és egy élelmiszerkereskedelmi vállalat jelentette be a világon az első olyan molekuláris (qPCR) módszer kifejlesztését és közzétételét, amely alkalmas génszerkesztéssel létrehozott haszonnövény kimutatására. Az új kutatás cáfolja a biotechnológiai ipar és egyes szabályozó szervezetek állítását, miszerint az újabb, génszerkesztéssel létrehozott, így genetikailag módosított, de nem transzgenikus haszonnövények nem különböztethetőek meg a nem GMO haszonnövényektől, és ezáltal nem is szabályozhatók. […]
Címke: CRISPR
Nagyobb hozamra és biztonságos élelmiszer előállítására törekszik a Corteva
Médianapot rendezett a sajtó képviselőinek a budapesti Várkert bazárban a Corteva Agriscience, ezen a fejlesztéseken kívül beszéltek még a növényvédelmi kérdésekről és a fiatalok mezőgazdasági szakmához való viszonyáról is. Az USA-beli Delaware államból, a wilmingtoni központból irányított agráróriás a DuPont Pioneer vetőmag, valamint a DuPont és a Dow AgroSciences növényvédő szer kínálatát fogja össze a gazdáknak. […]
Megjelent a génszerkesztett műhús a Burger King éttermeiben
Annyira megtetszett a Burger King amerikai közönségének a műhús alapanyagú Whopper szendvics, hogy alig néhány hétnyi tesztüzem után a gyorsétteremlánc eldöntötte, év végéig az egész Egyesült Államokban, mind a 7300 éttermében bevezeti a termékek közé a génszerkesztett műhús alapú fogását. Az étteremlánc legismertebb szendvicsének műhúsos változatát idén április elejétől lehetett a gyorséttermek pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis közel 60 burgerezőjében. […]
Hatalmas áttörést hozhat a gluténmentes búza
Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, számukra hatalmas áttörést jelenthet, ha sikerül génszerkesztéssel előállítani. Ráadásul óriási üzletet is hozhat. Az Agrárszektor anyagát szemléztük, amely szerint a gluténérzékenység a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek ugyanis glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen megoldás a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étkezésükből. A búzát rendkívül nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják. A gluténmentes termékek viszont nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek. Ezek sokszor kevésbé egészségesek, mint a glutént tartalmazó ételek, […]
Ezeknek a gyümölcsöknek az előnyére válik a génmódosítás
A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök megítélése és elfogadottsága nagyon eltérő a társadalomban. Az így előállított növényeknek ugyanakkor számos előnye van. Ez pedig nem csak a fogyasztókra, de a termesztőkre is igaz. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek kialakítása is. […]
Váratlan genetikai károsodást eredményezhet a génszerkesztés?
A CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia hatásait tanulmányozó tudósok szerint váratlan genetikai károsodást okozhat az új módszer. A technológia veszélyes változásokat idézhet elő a sejtekben. A Nature Biotechnology tudományos folyóiratban közzétett tanulmány megállapításai komoly jelentőségűek a DNS szerkesztéshez használható molekuláris ollót, a CRISPR/Cas9 technológiát alkalmazó génterápiák biztonságosságát tekintve. […]
A génszerkesztés kockázatokat hordoz
Óvatosságra szólítja fel a szakmát a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium. Bár a génszerkesztés folyamata során nem idegen gént ültetnek be az élő szervezetbe, az eljárás így is számos kockázatot hordoz. […]
Jövőre jöhetnek a GMO-s lovak
Egy, a pónik klónozásban is igen eredményes laborban rakták össze azt a szuperlovat, mely állítólag erősebb, gyorsabb lesz, mint a természet által kreált társai, és magasabbat is tud majd ugrani. Hamarosan GMO-s lovak készülhetnek Argentínában. […]