A Hajós-Bajai Borvidék szívében, Érsekhalmán gazdálkodik Gonda János és felesége, Kiss Mária, akik életüket a szőlészetre, borászatra tették fel. 15 évig a Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinátban dolgoztak, majd miután a rendszerváltással az üzemet felszámolták, visszaigényelték a régi családi földeket, és 1992-től önellátó családi gazdaságukból biztosították további megélhetésüket.
Az Érsekhalma külterületén elnyúló 20 hektárnyi földterület háromnegyed részét borítja szőlőt, amit csak és kizárólag Gonda János és családja művelnek, mert így tudják garantálni, hogy ami az üvegekbe kerül, az tényleg szívvel és lélekkel készül. A még a nagyapától megörökölt szőlészet iránti szenvedély azonban jó ideig csak az ízes borokra korlátozódott, és azt követően sem a tudatos bővítés okán került fel a palettára a bioszőlő magjából készült őrlemény. […]
Címke: C-vitamin
Elvadult a virágkötők egyik kedvence, amit meg is lehet enni
Kifejezetten sokoldalú növény a páponya. Értékes termése tele van vitaminokkal. […]
Szúrós és kockázatos kihívás a homoktövis termesztése, de az egészségért megéri
Homoktövis termesztésébe kezdett egy kis, családi ökogazdaság Csongrád megyében, Kistelek közelében. A gazdálkodó házaspár Gödöllőn, a Szent István Egyetem környezet- és tájgazdálkodási intézetében ismerkedett meg közelebbről a növénytermesztéssel és egymással, majd Szegeden laktak, és onnan költöztek ki Kistelekre, egy tanyára. A családi léptékű gazdasághoz egy kis gyümölcsfás és egy zsebkendőnyi zöldséges terület tartozik, a tanyához tartozó 6 hektáros legelőn pedig egy kisebb birkanyáj is legelészik. Hobbiként pedig bort is készítenek a barátaiknak a 160 tőke cserszegi fűszeres szőlőjükből. […]
Magyar az a híres paprika?
A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a származási helye. Hogyan került hozzánk, és mit kell tudni a helyes, magyar termesztéséről? […]
Asszonyélet: van, ahol már másodszor vetik
Igen, a zöldborsóról van szó. A kertek állandó jelenlévője, amely már kora tavasszal elvetésre kerülhetett, így a kedvező időjárással rendelkező területeken már le is lehetett szedni a termést és újra el lehetett vetni. […]