Ez a paradicsom és a burgonya legveszélyesebb betegsége

A hőmérséklet ingadozása és a hirtelen jött, nagy mennyiségű csapadék miatt a burgonyavész, vagyis a fitoftóra komolyan veszélyezteti a burgonya- és a paradicsomnövényeiket. A kórokozó a számára kedvező időjárási körülmények esetén akár 80-100 százalékos termésveszteséget is okozhat. Ráadásul a betegséggel hazánkban minden évben számolni kell. […]

Tovább…

A hazai burgonyatermesztők nem az idén fognak meggazdagodni

A legfrissebb adatok szerint az NEPG öt tagállamában a burgonya termőterülete 5,9 százalékkal 585,9 ezer hektárra nőtt 2017-ben az előző évihez képest. A legnagyobb arányú (+8,8 százalék) növekedés Németországban történt. Itt 179 ezer hektárra nőtt a termőterület. Az öt ország együttes burgonyatermése 28,9 millió tonnára emelkedett az idén, szemben a tavalyi 24,5 millió tonnával. A legnagyobb arányú (+24,7 százalék) növekedés Belgiumban volt. Ugyanakkor a legtöbb burgonyaterméssel továbbra is Németország rendelkezik (8,9 millió tonna). Jó évet zárt az európai burgonyapiac. […]

Tovább…

Töltse krumplival az okostelefonját – érdekességek a mezőgazdaság világából

A krumpliról tölthető mobiltelefon, a hűtőszekrényben könnyen tárolható, kocka alakú dinnye és az uborkaformára varázsolt citrom vagy ananász is hozzátartozhatnak mindennapjainkhoz a közeljövőben. A zöldségeknek és gyümölcsöknek már nemcsak az ízük, tápértékük lesz fontos, hanem a praktikumuk is. Jól kell illeszkedniük modern életünkhöz, és olyan funkciókat is el kell majd látniuk, amelyekre korábban álmunkban sem gondoltunk. […]

Tovább…

A növények is stresszelnek, de mit tegyünk?

A szárazság a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye, amely károsan hat a növénytermesztésre is. A növénynemesítők kiemelt célja ezért olyan fajták létrehozása, amelyek képesek elviselni a meleg, csapadékmentes időjárást is. Egy fiatal magyar kutató szárazság okozta stressz tűrési kísérlete megoldást nyújthat a termelők számára, mivel 3 burgonyafajta esetében is kiemelkedő stressz toleranciát igazolt. […]

Tovább…