Sok gond származik abból, ha valaki ellenőrizetlen vetőburgonyát ültet

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium a korábbiakhoz képest tavaly jóval nagyobb mértékben fordult elő hazánkban. Ennek hátterében nagyrészt a nem fémzárolt, ellenőrizetlen vetőburgonya növekvő mértékű felhasználása áll. Pedig az ebből fakadó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra számíthatnak a bizonytalan eredetű burgonyát ültető termelők. […]

Tovább…

Magyar bioburgonya termesztési kísérletek és tápanyagutánpótlási képzés a gazdáknak

December elején ültek össze a SolACE projekt burgonya on-farm kísérletében résztvevő gazdálkodók az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezetőjével, Papp Orsolyával. A megbeszélés célja a tavalyi vizsgálati eredmények összegzése és értékelése, valamint a soron következő kísérletek megtervezése volt. Az intézet programjának folytatásaként az eddigi tapasztalatokat és a burgonya termesztését nehezítő tényezőket is figyelembe véve 2020-ban egy aszálykárt csökkentő terméket és egy komplex mikrobiológiai anyagot tesztelnek. […]

Tovább…

Drágább a burgonya és az alma, olcsóbb a vöröshagyma és a dió a nagybanin idén

A NAIK AKI PÁIR adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon a 48. héten a belpiaci Fabiola burgonya 140 forint/kilogramm leggyakoribb ára megegyezett az egy évvel korábbival. A Laura (150 forint/kilogramm) 7, az Agria (165 forint/kilogramm) 10 százalékkal meghaladta azt. A vöröshagyma 130 forint/kilogramm átlagára elmaradt a tavalyi év 48. hetében jegyzett 165 forint/kilogramm árától. A hazai termesztésű dióbél 2300 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban, ami alatta volt mind az egy évvel ezelőtti, mind az idei év 32–44. hetében tapasztalt 3000 forint/kilogramm feletti termelői árnak. A belföldi almafajták ára a megfigyelt héten 172–230 forint/kilogramm között mozgott, ami több, mint a tavalyi áruk. […]

Tovább…

Egészségesebb, édesebb és egyszerűbben termeszthető gumóval válthatják ki a burgonyát

A csicsóka egyszerűen termeszthető, kevés törődést igénylő növény. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos, az indiánok fogyasztották. Európába a 17. századba került, először Franciaországban és Olaszországban termesztették, később Magyarországon is elterjedt. Ínséges időkben a burgonya helyett ették, amire bizonyíték több népi neve is: csókapityók, földialma, tótrépa. Napjainkban egyre többen fedezik fel újra a burgonyához hasonló, de annál édesebb ízvilágú gumót, ami a biotermesztés egyik legfontosabb növénye lett. Ráadásul nagyon egészséges. […]

Tovább…

Megfelelő mennyiségű és minőségű hazai burgonyafajta kell a növény biztató jövőjéhez

30. alkalommal rendezték meg július 25-én az országos és nemzetközi burgonyatanácskozást, valamint fajta-, növényvédelmi és technológiai bemutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán. Augusztinyi András, a fajtakísérletek vezetője elmondta, hogy a nyírteleki-gyulatanyai állomáson idén több mint 50 burgonyafajtával kísérleteznek, együttműködve az ország legjelentősebb nemesítő intézményeivel és vetőgumó-forgalmazóival. […]

Tovább…

Tovább folytatódik a burgonya és a vöröshagyma drágulása

Áprilisban 6,6 százalékkal nőttek a piaci árak a márciusi 7,0 százalékos és a január-februári kéthavi átlagos 8,0 százalékos drágulást követően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető friss adatokból. Ugyan a zöldségfélék áremelkedése a márciusi 43,2 százalékosról 27,0 százalékosra lassult, az átlagadatok mögött hatalmas kilengések vannak. A vöröshagyma például áprilisban jóval drágább volt, mint egy éve, a burgonya pedig márciusban már kétszer annyiba került, mint tavaly. Eközben olcsóbb lett az uborka, a karfiol és a fejes saláta az előző hónapok adataihoz hasonlítva. […]

Tovább…

Forróságban is teremhet jól a burgonya

Bizonyára sok olvasónk tudja, hogy amikor túl meleg van, jóval kevesebb burgonyagumó növekszik a talajban. A biokémikusok nemrég fejtették meg ennek az okát: a gumónövekedés blokkolásáért egy rövid RNS szakasz felelős. Amennyiben ezt a gént kikapcsolják, létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát. Így még a klímaváltozás okozta felmelegedés mellett is biztosítható a megfelelő termésmennyiség. […]

Tovább…

Látott már burgonyamagot?

Mert hazánkban csak kevés ember találkozott burgonyamaggal, hiszen a burgonyának általában a gumóit szoktuk április közepén ültetni. A Solace EU projekt keretében egy teljesen új módszert, a magról vetést alkalmazta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Nem a burgonya gumóját ültették el március végén, hanem a magból palántát neveltek, és az kerül majd májusban végleges helyére. Ennek az előnye az, hogy a gumóval átvitt, talajeredetű fertőzéseket minimálisra lehet csökkenteni, ami az ökológiai gazdálkodás egyik nagyon sarkalatos pontja. […]

Tovább…