Több körülmény is rontja a magyar szántóföldi zöldségtermesztők helyzetét

A szántóföldi zöldségtermesztők az utóbbi időben több olyan körülménnyel találkoztak, melyekre nehéz volt felkészülni. A 2022-es aszály után idén tavasszal sok csapadék esett,, ami a megelőző években nem volt jellemző. A magas infláció és az orosz-ukrán háború pedig a piaci viszonyokat rajzolta át. Mennyire nehéz a termesztők dolga Magyarországon? Hogyan válaszolnak a kihívásokra? […]

Tovább…

Nőtt a bab, a borsó, a csillagfürt és a szója termésmennyisége az Európai Unió területén

Jelentősen nőtt idén az EU-ban a szója termésmennyisége. Hozzá hasonlóan több bab, takarmányborsó és csillagfürt került be idén a raktárakba. Az UFOP (olajosmag- és fehérjenövény-termelők szövetsége szerint a hüvelyesek jó évet zártak. Magyarországon az Agrárminisztérium mintegy 20 ezer hektárról 107,46 ezer tonna zöldborsó betakarítását jósolta a nyáron, ami 20 százalékos termelésnövekedésnek felel meg tavalyhoz képest. […]

Tovább…

A talajt javító és a növényvédelmet segítő másodvetésűek alkalmazása

A vadon élő és a haszonnövények között is több olyan faj van, amely kedvezően hat a talaj termékenységére, szerkezetére, vagy gátolja egyes talajlakó kártevők elszaporodását. A szerkezet és a termékenység javítására a nitrogéngyűjtő pillangósok, illetve a mélyre hatoló gyökerű növényfajok alkalmasak. A levéltetvek, a fonálférgek, a hernyók, és a csigák távol tartásában pedig a körömvirág jeleskedik. […]

Tovább…

Élet a borsó után a kiskertben

A borsó az egyik legkorábban betakarítható zöldség. Ezért sokszor előjön a kérdés, hogy mi legyen a területtel, miután lekerült róla a borsó, érdemes-e utána más zöldséget ültetni, illetve hogyan lehet felhasználni az üresen maradt földterületet. Betakarítás után sokak szerint elég csak a növény szárát levágni, a gyökerét pedig érdemes a talajban hagyni, a zöldborsó gyökere ugyanis megköti a nitrogént. Ezáltal pedig tápanyaggal látja el a kert talaját. Azonban vannak, akik az egész növényt kihúzzák, és talajtakaróként használják a kifejtett hüvelyekkel együtt. […]

Tovább…

2016 a Hüvelyesek Nemzetközi Éve lett

Ünnepélyesen útjára indult a Hüvelyesek Nemzetközi Éve. A kampány célja, hogy támogassa a gazdákat és a kereskedőket, és az élelmezési láncban új, innovatívabb megoldásokat indítson útjára. Valamint felhívni a fogyasztók figyelmét, arra hogy a hüvelyes termésű növények jó ízük, magas tápanyag- és fehérjetartalmuk miatt az egészséges életmód alapjául szolgálnak. […]

Tovább…