A hatalmas kereslet ellenére véget érhet a prosecco sikertörténete

A prosecco egyrészről óriási gazdasági siker: az olasz borászatok akkora növekedést éltek át az utóbbi években, hogy alig győzik a termelést. Évente 446 millió palack proseccót dobnak piacra, ebből 90 milliót exportálnak, főleg Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba. Ám a sikertörténetnek van árnyoldala is: a Padovai Egyetem tanulmánya szerint évente 400 millió kilogramm értékes termőföld erózióját okozza a proseccóhoz szükséges szőlő termesztése. […]

Tovább…

600 millió gépekre, 10 milliárd borászatra, és közel 2500 településre falusi CSOK – itt a júniusi agrártámogatás összefoglaló

Idén májusban is több hírünk szólt a mezőgazdasági támogatásokról, amelyek sok gazdának nélkülözhetetlenek az eredményes termeléshez. 600 millió forintot adnak új mezőgazdasági gépek lízingjére, 10 milliárdot kap a magyar borászati ágazat, 2486 település részesül a falusi CSOK programból, nőtt az agrárhitelek állománya, valamint 800 millióból teleltetnek 600 állatot Dévaványa közelében. Összegyűjtöttük az elmúlt hónap agrárpénzekkel és kifizetésekkel kapcsolatos anyagait, itt a júniusi agrártámogatás összefoglaló! […]

Tovább…

Fontos szerepet és 10 milliárd forintot kap a borászati ágazat a Vidékfejlesztési Programban

Számos olyan családi gazdaság termeszt szőlőt, majd készít bort, akik részesei a magyar vidéknek és számos munkahelyet teremtenek – mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kecskeméten, a 40. országos borverseny megnyitóján. Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy fontos szerepet szántak a borászati ágazatnak a Vidékfejlesztési Program kidolgozásában is. Éppen ezért bízik benne, hogy az elmúlt évek támogatáspolitikai és szakmapolitikai intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat egyre stabilabban és sikeresebben működjön, és egyre jobb eredményeket érjen el. […]

Tovább…

Szekszárdi borászokkal fogott össze a bank

A borvidék fejlesztése érdekében írtak alá együttműködési megállapodást a Szekszárdi Borvidék és az Erste Bank képviselői. A megállapodás értelmében a pénzintézet szakértői a fejlesztési döntések során középtávú előrejelzésekkel, elemzésekkel és személyes konzultációkkal segítik a borászok munkáját, és a bank a saját rendezvényein is bemutatja a régió pincészeteit, azok kínálatát. […]

Tovább…

Ez a világ legdrágább bora, ami ráadásul magyar

40 ezer dollárt, azaz több mint 11 millió forint az ára egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszencia bornak. Ez a magyar bor a legdrágább az egész világon. Utánanéztünk, hogyan készül, és miért kérnek ennyit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon bejegyzett cég italáért. Az Index bukkant rá a Fortune cikkére, ezt az anyagot szemléztük. Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogy miért kerül ennyibe ez a tokaji bor. Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlőt használnak fel. A bogyókat ráadásul kifejezetten sokáig kell érlelni, ráadásul az összeset kézzel szedik le. Ennek következtében mindössze 18 üveggel készült belőle, ami valódi ritkasággá […]

Tovább…

A digitalizáció és az informatika teret hódít a borkészítésben is

Az informatika és a digitalizáció teret hódít a borászatban is. Az ágazat pedig igyekszik kihasználni a fejlődés lehetőségeit. Ezzel kapcsolatban rendeznek Borjog és Bormarketing Konferenciát 2019. március 1-én a budapesti New York Palotában. Az esemény szakmai partnere a Miniszterelnökség és az Agrárminisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – írta a Magyar Mezőgazdaság. A Borjog és Bormarketing Konferencia indulása óta évről évre világos célokat tűz ki. Elsősorban hathatós felülete kíván lenni a magyar borért dolgozó szőlészeknek, borászoknak, szakmai szervezeteknek, és kormányzati szereplőknek. Az együttműködő szervezetek a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a konferencián. Nagy István agrárminiszter nyitja meg az […]

Tovább…

Sokat ad a talajápolás a jó szőlőterméshez

A szőlőtermesztésben a hosszú távú gondolkodás miatt rendkívüli jelentőséggel bír a talaj ápolása és javítása. Az elmúlt évszázadokban a szőlőt kézi, illetve állati erővel művelték. A domboldalakon az erózió megfékezésére fáradságos munkával teraszokat, gyakran mikroteraszokat létesítettek. Anyagunkból megtudhatja, miért fontos a talajápolás a szőlőben. […]

Tovább…

Frittmann szerint változtatni kell, hogy legyen keresnivalója a magyar boroknak külföldön

Van esélye és terjeszkedési lehetősége a világpiacon a magyar boroknak, ahhoz viszont nincs elég pénze az ágazatnak, hogy a közismert világfajták között mérettesse meg magát – hangzott el egy siófoki agrárkonferencia borászati panelbeszélgetésén. A piac szereplői közül többen is egyetértettek abban, hogy a magyar bor külföldi bevezetéséhez nem szerkezetátalakításra, hanem jó marketingre van szükség. Nem lédigben, hanem magasabb áron, palackban kell eladni. […]

Tovább…