Ez a világ legdrágább bora, ami ráadásul magyar

40 ezer dollárt, azaz több mint 11 millió forint az ára egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszencia bornak. Ez a magyar bor a legdrágább az egész világon. Utánanéztünk, hogyan készül, és miért kérnek ennyit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon bejegyzett cég italáért. Az Index bukkant rá a Fortune cikkére, ezt az anyagot szemléztük. Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogy miért kerül ennyibe ez a tokaji bor. Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlőt használnak fel. A bogyókat ráadásul kifejezetten sokáig kell érlelni, ráadásul az összeset kézzel szedik le. Ennek következtében mindössze 18 üveggel készült belőle, ami valódi ritkasággá […]

Tovább…

A digitalizáció és az informatika teret hódít a borkészítésben is

Az informatika és a digitalizáció teret hódít a borászatban is. Az ágazat pedig igyekszik kihasználni a fejlődés lehetőségeit. Ezzel kapcsolatban rendeznek Borjog és Bormarketing Konferenciát 2019. március 1-én a budapesti New York Palotában. Az esemény szakmai partnere a Miniszterelnökség és az Agrárminisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – írta a Magyar Mezőgazdaság. A Borjog és Bormarketing Konferencia indulása óta évről évre világos célokat tűz ki. Elsősorban hathatós felülete kíván lenni a magyar borért dolgozó szőlészeknek, borászoknak, szakmai szervezeteknek, és kormányzati szereplőknek. Az együttműködő szervezetek a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a konferencián. Nagy István agrárminiszter nyitja meg az […]

Tovább…

Sokat ad a talajápolás a jó szőlőterméshez

A szőlőtermesztésben a hosszú távú gondolkodás miatt rendkívüli jelentőséggel bír a talaj ápolása és javítása. Az elmúlt évszázadokban a szőlőt kézi, illetve állati erővel művelték. A domboldalakon az erózió megfékezésére fáradságos munkával teraszokat, gyakran mikroteraszokat létesítettek. Anyagunkból megtudhatja, miért fontos a talajápolás a szőlőben. […]

Tovább…

Frittmann szerint változtatni kell, hogy legyen keresnivalója a magyar boroknak külföldön

Van esélye és terjeszkedési lehetősége a világpiacon a magyar boroknak, ahhoz viszont nincs elég pénze az ágazatnak, hogy a közismert világfajták között mérettesse meg magát – hangzott el egy siófoki agrárkonferencia borászati panelbeszélgetésén. A piac szereplői közül többen is egyetértettek abban, hogy a magyar bor külföldi bevezetéséhez nem szerkezetátalakításra, hanem jó marketingre van szükség. Nem lédigben, hanem magasabb áron, palackban kell eladni. […]

Tovább…

Borászok, ökogazdálkodók és juhtartók kaphatnak a 63 milliárd forintból

A rendelkezésre álló vidékfejlesztési források mentén, összesen mintegy 63 milliárd forint keretösszeggel, három új pályázati felhívást jelentetett meg az Agrárminisztérium. A pályázati lehetőségek az élelmiszer-feldolgozás és a borászat, az ökológiai gazdálkodás, valamint a kiskérődző-tejágazat szerkezetátalakításának támogatását szolgálják. […]

Tovább…

Újabb vidékfejlesztési forrásokat kapnak a borászok

A borászat az agrárium, illetve az élelmiszeripar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az erre vonatkozó támogatási források éppen ezért a 2014-2020 közötti uniós ciklusban több területen elérhetők a borászok számára. A Vidékfejlesztési Program keretében jelentős eredmény, hogy már közel 550 borászat nyert támogatást. Összesen több mint 34,5 milliárd forintot osztottak ki. Ezen kívül további 4 milliárd forint pályázható jelenleg is, amely a borszőlő ültetvények telepítését segíti. […]

Tovább…

Kevesebb bort termel a világ, emiatt nagyot nőhetnek a magyar borárak

Több mint 5 százalékkal emelkedtek a magyar borárak az idei év első felében, és nem kizárt a további drágulás sem. Az áremeléseket a borászatok termelési költségeinek növekedése, illetve az európai szőlőtermelő terület régóta tartó csökkenése indokolja. Hiába nőttek a minimálbérek Magyarországon, a munkáltatóknak komoly gondot okoz, hogy egyre kevesebb s szőlészeti munkákba bevonható munkaerő. […]

Tovább…