Új nemzeti cselekvési terv: 10 százalékra emelnék a biogazdálkodás termőterületének arányát Magyarországon

Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott új dokumentum stratégiai jövőképet és egyértelmű célértékeket jelöl ki 2027-ig a magyarországi ökológiai mezőgazdaság fejlesztéséhez. Egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megnövelje a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos ökoterületarányt, hozzájárulva az uniós célszám eléréséhez. […]

Tovább…

Tisztázta az ÖMKi az ökológiai heterogén anyag fogalmát

A sikeresebb ökológiai gazdálkodáshoz a jelenleginél sokkal változatosabb növényi szaporítóanyagokra, valamint az adott éghajlati és ökológiai termesztési körülményekhez alkalmazkodott, széleskörű fajtaválasztékra lenne szükség az ÖMKi szakértői szerint. A 2022. januártól hatályba lépő új (EU) 2018/848 ökológiai rendelet nagy előrelépést jelent az ökológiai gazdálkodóknak a vetőmagok terén is. […]

Tovább…

A legjobb 10-be került Magyarország az ökológiai gyümölcstermesztésben

Az elmúlt évtized legnagyobb piacbővülését mutatja a biotermékek kiskereskedelmi forgalma Európában. Világviszonylatban az Európai Unió már korábban is a biotermékek második legnagyobb egységes piacának számított az Egyesült Államok után, a rekord növekedést pedig egyértelműen a világjárvány során kialakult fogyasztási szokások átalakulása hozta magával. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarországon 6 százalék az ökológiai termesztésbe vont mezőgazdasági terület részaránya. Világviszonylatban a 10. helyre léptünk elő a bio gyümölcstermesztés abszolút területnagyságát tekintve. […]

Tovább…

Sikeres kísérleteket hozott a szója másodvetése a Gyula környéki földeken

A szója másodvetése egy olyan új termesztéstechnológia, amiben még sok lehetőség rejlik a szója területnövelése és az optimális talajhasználat szempontjából is. Az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet egy olyan, ökológiai növénytermesztést folytató gazdaság szójatermesztési technológiáját mutatta be, ahol csak néhány éve kezdték a szójatermesztést, de máris „két fronton”, fővetésben és másodvetésben is dolgoznak a növénnyel. A Békés megyében, Gyulától nyugatra található Munkácsy-Tej Kft. gyakorlata fontos információkat nyújt a gazdáknak. […]

Tovább…

Felértékelődött a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás és fejlesztés

A magyarországi ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt 5 évben megduplázódott, az előállított bioélelmiszerek piaca ugyanezen idő alatt 30 százalékkal bővült Európában. A környezet-egészségügyi előnyök mellett egyre növekvő az ágazat gazdasági jelentősége. Az ökoterületek bővülésével fokozódik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás jelentősége. Komoly szerep jut a gazdák aktív részvételével működő innovációs hálózatoknak, és egyre több biotermék részesül a fogyasztók és a magyar gasztronómia elismerésében. […]

Tovább…

Eredményes volt a magyar ökobúza fajtakísérlet, jövőre még több biogabonát vizsgálnak

Magyarország 7 helyszínén összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában. A szervezők közleménye szerint a következő években növekedni fog az őszi búza termesztése az ökológiai területeken. A KSH aktuális adatai alapján a 300 ezer hektár körüli ellenőrzött ökológia területből az élelmezés-célú gabonafélék több mint 40 ezer hektárt fednek le. Ennek jelentős részén őszi búza és tönköly termesztése zajlik. […]

Tovább…

Tízszeres a flamand-vallon különbség a belga biogazdaság-területek arányaiban

A 2020-as évben 4,9 százalékkal nőtt Belgiumban a biotermesztést folytató gazdaságok száma. Ez azt jelenti, hogy az ország mezőgazdasági területének 7 százalékát már organikus módszerekkel művelik. Ez azonban nem egyenlően oszlik meg a különböző országrészek között: a biogazdálkodási terület 90,8 százaléka Vallóniában terül el (90 ezer hektár, 1901 termelő), míg Flandriában 593 termelő összesen 9 ezer hektárt művel. Európában Svédország rendelkezik arányosan a legnagyobb bioterülettel, ez 2019-es adatok szerint gabonaféléknél 7, míg friss zöldségeknél 19 százalék. […]

Tovább…