Baromfihús-fogyasztásban a világ élvonalába tartozunk

Hatodszor rendezték meg a budapesti Vajdahunyad várban a Baromfi Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferenciát. Ezen elhangzott, hogy az Európát uraló derűlátó hangulat valójában a kínai termelés katasztrófájának eredménye. A legnagyobb ázsiai országban dúló járványnak, illetve a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháborúnak is közvetlen hatása van az európai termelésre. Az egy főre eső baromfihús fogyasztásában hazánk előrébb áll, mint az Európát szárnyashússal ellátó franciák és lengyelek. […]

Tovább…

Nagyon nehéz évre készülnek a baromfiágazat szereplői

A növekvő készletek, a Brexit bizonytalanságai és az afrikai sertéspestis miatti piaci hatások miatt nehéz évre számítanak a baromfiágazat szereplői. A szakértők szerint a betegség nem gyorsan múló gond: hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig kedvezőtlen hatásai lesznek a baromfiszektorra is. […]

Tovább…

Veszik, viszik a magyar baromfit

Magyarország baromfiexportja 2018 első 6 hónapjában jelentősen növekedett, a behozatal pedig nem változott számottevően. A pulykaexport mértéke viszont 7 százalékkal nőtt. Az Európai Bizottság szeptemberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése 2,2 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest, így meghaladhatja a 14,8 millió tonnát 2018-ban. […]

Tovább…

128 millió baromfi végezte vágóhidakon az idei első félévben

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberben megjelent előrevetítése szerint az USA csirkehústermelése 3 százalékkal emelkedhet 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A pulykahúsok termelése nem változik számottevően ugyanekkor. Szakértők szerint az Egyesült Államokban az egy főre jutó csirkehúsfogyasztás csaknem 2 százalékkal nőhet 2018 harmadik negyedévében ugyanebben az összehasonlításban, míg a pulykahúsfogyasztásban nem várható lényeges változás. Az USA csirkehúsexportja 5 százalékkal emelkedhet, míg pulykahúsexportja 5 százalékkal csökkenhet a megfigyelt periódusban. […]

Tovább…

A szakemberek kétszámjegyű drágulást akarnak a baromfihúsnál

A Baromfi Terméktanács szerint a termelési költségek emelkedése árnövekedést indokol a baromfipiacon. Az viszont nagy kérdés, hogy az áruházláncok és a vásárlók mekkora drágulást tartanának elfogadhatónak. A vállalkozások mindenesetre a megnövekedett inputanyag- és bérköltségeit szeretnék érvényesíteni az átadási árakban. […]

Tovább…

A katolikus vallás áll a tyúkok evolúciójának hátterében

A háziasított tyúkok sok olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mellyel vad társaik nem: több tojást tojnak és kevésbé agresszívak. Ezek előnyösek a tenyésztés során, viszont idáig nem lehetett pontosan tudni, mikor alakultak ki. Most azonban lehullt a lepel: mint oly’ sok mindenért, a tyúkok mai tulajdonságaiért is a vallás lehet a felelős. […]

Tovább…

Viszik mint a cukrot az olcsó csirkét

Az általános forgalmi adó csökkentése óta legalább a duplájára nőtt a csirkehús iránti kereslet. Sok helyen egyelőre teljes egészében átadják a vásárlóknak az adócsökkentés előnyét. Hogy ez később is így lesz-e, nem tudni, de az év elején jelentős áreséssel szembesülhettek a vásárlók. Mint ismeretes, január elseje óta 27-ről 5 százalékosra mérsékelte a baromfihús általános forgalmi adóját (áfa) a kormány. […]

Tovább…