Sertés- és baromfitartásban vizsgálja a digitális technológiák alkalmazhatóságát az AKI

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) részt vesz az ERA-NET COFUND ICT-AGRI-FOOD program és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott, „Smart technológiák használata környezetbarát állattartó telepek kialakítása érdekében (LivestockSense)” című 2 éves programban. A nemzetközi projekt az információs és kommunikációs technológián (IKT) alapuló eszközök elfogadottságát és alkalmazhatóságát vizsgálja a sertés- és baromfitartásban. […]

Tovább…

Nőtt a vágócsirke élősúlyos termelői ára, a pulykáé viszont csökkent

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 2021 első 18 hetében 2 százalékkal 261 forint/kilogrammra emelkedett az előző év azonos időszakának átlagárához képest, míg a vágópulyka élősúlyos termelői ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra csökkent ugyanebben az összehasonlításban. Anyagunkban a baromfihús világpiacának alakulását követő összefoglalót szemléztük. […]

Tovább…

Mi mást tehetne? Drágul a baromfihús is

A jelek azt mutatják, hogy a baromfiszektor is beáll az élelmiszer-árdrágítók népes tábora alkotta sorba. Jóllehet a termelők és feldolgozók áremelésének mértéke még messze elmarad a saját költségeik növekedésétől.
A száraz adatok szerint a termelői felvásárlási árakban április közepétől-végétől 1–7% közötti növekedés látható az egy évvel korábbihoz képest. […]

Tovább…

Előrelépés a fertőző állatbetegségek elleni harcban: 3D-s szövetkultúrákat fejlesztettek ki

Háromdimenziós szövetkultúrákat fejlesztettek ki az Egyesült Királyság tudósai annak érdekében, hogy tanulmányozni tudják a szárnyas jószágok egészségi állapotát. A kultúrák a csirkebelet imitálják. A megoldás segítségével olyan megbetegedéseket tudnak vizsgálni, mint a szalmonella és a madárinfluenza. Sőt, még a zoonózisos, állatról emberre terjedő fertőzéseket is alaposabban fel tudják deríteni. […]

Tovább…

Rossz hírt közölt a Magyar Tojásszövetség: 20 százalékos tojásdrágulás várható

A takarmány árának fél éve tartó emelkedése miatt a tojás termelői árának 20 százalék körüli növekedése indokolt – közölte a Magyar Tojásszövetség az MTI-vel. A szervezet szerint a tojás jelenlegi ára körülbelül az önköltséget fedezi. A takarmánydrágulás minden állattartót érint, annak hatásait nem lehet hosszú távon ellensúlyozni. A közleményben fontosnak tartották leírni, hogy a tojástermelőknek csak az átadási árhoz van közük, a bolti árakat a kereskedők határozzák meg. […]

Tovább…

Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhet a hús ára

Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelenek lesznek érvényesíteni. Ez a drágulás pedig a takarmány- és húsipar szakértői szerint elkerülhetetlenül elér a fogyasztókig is. Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszik ki a takarmányok, a drágulás jelentős költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán. […]

Tovább…

Módosultak a baromfiáruk európai uniós behozatalára vonatkozó szabályok

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2021/568 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes baromfiáruk Unióba történő behozatala és Unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosításáról. […]

Tovább…

Záruló EU-s piac, madárinfluenza és áremelkedés nehezíti az ukrán csirkehús piaci helyzetét

A koronavírus okozta járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás 2020-ban. Ukrajnában az elmúlt 20 évben a 70-szeresére növelték a csirkehús kibocsátást. A tavalyi év második felében azonban olyan már a csökkenést mutató jeleket lehetett érzékelni. Európa húzhat hasznot az ukrán csirkehústermelés megtorpanásából. Egy nagy és több kistermelő is kénytelen volt felhagyni a tevékenységével. […]

Tovább…