Antibiotikum-csökkentés az állattenyésztésben táplálkozásmenedzsmenttel

Az állatok egészségének megőrzése kulcsfontosságú az állattenyésztésben, és szeptember 8-án a thaiföldi Bangkokban, a Victam Asia 2022 rendezvényen a Poultry World testvérkiadványa, az All About Feed szemináriumot rendezett, amelyen szakértők a takarmányozással és annak az antibiotikum-csökkentésben betöltött szerepével foglalkoztak. […]

Tovább…

Mélyrepülésben a szárnyasok (is) – árulkodó a vágóhidak statisztikája

Az egész világ átalakulóban van, és ugyanez elmondható a mezőgazdaságról is. Az elmúlt közel sem békés, csendes időszaknak tulajdoníthatóan minden ágazatban eluralkodott a bizonytalanság. Az átalakulás jól látszik, számokban is megmutatkozik: a főbb haszonállatainkból kivétel nélkül kevesebbet vágtak 2021 azonos időszakához képest. A baromfifélék csoportja pedig zuhanórepülésben van. […]

Tovább…

Hamarosan érkezik a baromfi- és kocaállomány után igényelt alkalmazkodási támogatás a gazdáknak

Megjelent az agrárminiszter 18/2022. (VII. 13.) AM rendelete a baromfi- és kocaállomány után igénybe vehető kivételes alkalmazkodási támogatás részletes feltételeiről. A rendelet célja, hogy a baromfi- és sertéságazatot sújtó, kivételesen magas mértékű termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájáruljon a termelési feltételek biztosításához és ezen keresztül az élelmiszerbiztonság folyamatos fenntartásához és a piaci egyensúlyhiányok kezeléséhez.  […]

Tovább…

Úgy néz ki, a liba lehetett az első baromfi

Egy kőkorszaki kínai falu lakói már 7 ezer évvel ezelőtt is háziszárnyasként tartottak libákat. A csontvizsgálok alapján úgy tűnik, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató helyiek tudatosan szaporították az állatokat. A felfedezés jelentős, mert eddig azt feltételezték, hogy az első baromfi a csirke volt. Az első csirketartásra utaló jelek viszont mindössze 5 ezer évvel ezelőttről származnak. […]

Tovább…

Szigorították a magyar baromfihús EU-ba szállításának szabályait

A vonatkozó jogszabályok alapján általános alapelv, hogy madárinfluenza járvány esetén csak akkor engedélyezhető bizonyos baromfitermékek kiszállítása más Európai Uniós tagállamba, ha kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Felügyeleti (megfigyelési) körzetből származó állatokból nyert friss baromfihúst csak engedéllyel lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamaiba. Ennek során több feltételnek kell egyszerre teljesülnie. […]

Tovább…

Házityúk fajtajelölteket vizsgált a magyar szakember, Wolfgang Kessler kutatási díjat kapott

Keresztezéssel kialakított, alternatív tartásra alkalmas fajtajelöltek termelési és szaporodási paramétereit vizsgálta házityúkban Dr. Drobnyák Árpád. Ennek eredményeiért Wolfgang Kessler kutatási díjban részesült. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kutatója a Magyar Tudományos Akadémián vette át a díjat. A Német–Magyar Társaság és az MTA Agrártudományok Osztálya által idén 16. alkalommal odaítélt elismeréshez 2 ezer euró (közel 720 ezer forint) pénzjutalom társult. […]

Tovább…

Nőtt a magyar takarmánygyártás teljesítménye, a termékek közel fele baromfi elé került

Magyarországon a keverőüzemekben 3,825 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2020-ban, 1,2 százalékkal többet, mint az előző évben. A gyártott keveréktakarmány 48,8 százalékát (1,868 millió tonna) a baromfitakarmányok adták 2020-ban. A baromfitakarmányok 45,3 százalékát a brojlerek számára előállított keverékek, 17,9 százalékát a tojó-, 19,8 százalékát a pulykatápok, 11,1 százalékát a kacsa-, 5,9 százalékát a libatápok tették ki. A sertéstakarmányok 36,6 százalékkal (1,399 millió tonna) részesedtek a 2020. évi termelésből. […]

Tovább…

Covid-19: a baromfiágazat ellátási és munkaerő-problémái továbbra is fennállnak

A globális baromfipiac kilábalni látszik a Covid-19 világjárványból, de a világ egyes részein továbbra is túlkínálat és munkaerő-problémák vannak a Rabobank szerint. A bank a legfrissebb negyedéves baromfihús-jelentését ismertetve elmondta, hogy a legtöbb régió a nyereséges szinten teljesít, vagy nyereséges feltételeket élvez.
Az európai és az amerikai gazdaságok újbóli megnyitása segítette a piac talpra állását, és fellendítette a globális kereskedelmet. A kilátások továbbra is pozitívak, mivel a kereslet változatlanul erős, a kínálat pedig korlátozott, bár a takarmányárak magasak. A kereskedelmi volumen további növekedése várható, amit az élénkülő élelmiszer-szolgáltatási ágazat ösztönöz. […]

Tovább…