Sikeresen csökkentették a szóját a baromfitakarmányokban

A szójaliszt ára magas és állandóan ingadozik, a baromfitermelésnek pedig fenntarthatóbbnak kell és lehet lennie. A takarmány fehérjetartalmának csökkentése és a kristályos aminosavak használatának növelése hatékony módja lehet e két nagy kihívás kezelésének. A Trouw Nutrition új kutatása új meglátásokkal szolgál ebben a témában. […]

Tovább…

Csaknem mindegyik sertéstartó gazdaság fertőzött szalmonellával Németországban

Német kutatók megállapították, hogy a karámokból vett lábminták és az elérhető felületekről vett környezeti minták alkalmasak-e a szalmonellával szennyezett területek azonosítására a kocafarmokon. A szalmonella gyakori okozója járványoknak, hasmenéses megbetegedéseknek és vérmérgezésnek. A sertések pedig sokszor a szalmonella forrásainak számítanak az élelmiszerláncban, gyakran klinikai tünetek nélkül. […]

Tovább…

Az állategészségügyi státusz megtartása volt az új beruházás fókusza Rábapordányban

Az inputanyagok és az energia drágulása még nagyobb lökést adhat a termelési folyamatok optimalizálásának. Az így elért megtakarítások több cél elérésében is segíthetnek – hívta fel a figyelmet Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. Az Év Állattenyésztője azt tanácsolta az állattenyésztési ágazat szereplőinek, hogy ne sajnálják a pénzt a genetikai fejlesztésekre. […]

Tovább…

Sertésenként tartják nyilván az antibiotikum-használatot

Valószínű, hogy az antibiotikum-használat nyilvántartása az elkövetkező években szigorúbbá válik. Egy precíziós egészségügyi injekciós készülékkel pontosabb kezelés és nyilvántartás lehetséges egészen az egyes sertések szintjéig. Az antibiotikum-rezisztencia csökkentéséért folytatott küzdelemben az antibiotikumok nyilvántartásának és a sertéstelepeken történő felhasználásának zárt rendszerré kell válnia. […]

Tovább…

A kicsi és gyakori takarmányadagok javítják a sertések teljesítményét

A kis és gyakori takarmányadagok jobbak a sertések számára az Embrapa Swine and Poultry brazil mezőgazdasági kutatóintézet szerint. Tanulmányukban a sertéseket hasonlították össze a növekedéstől a végelgyengülésig, különböző mennyiségű és gyakoriságú takarmányozással. A tanulmány szerint a sertések takarmányellátásának módja közvetlenül befolyásolja a sertések teljesítményét és takarmányhasznosítását. […]

Tovább…

Nagy a tét a magyar állattenyésztők számára: támogatásokkal tartanák életben az ágazatot

A 2022-es év történelmi súlyosságú aszálya, a takarmányhiány, az inputköltségek növekedése, az állatbetegségek az állattenyésztési ágazat helyzetét is megnehezítették. Az ágazat csökkenő kibocsátását az állami segítségek – például a likviditást segítő intézkedések – igyekeztek enyhíteni – mondta Feldman Zsolt a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén. […]

Tovább…

MBH AgrárTrend Index: jó termés esetén várhatóan nem nő tovább az élelmiszer-vásárlás terhe

Egy év folyamatos csökkenés után 2023 első negyedévében ismét emelkedett az MBH AgrárTrend Index értéke. Az energia- és a takarmányárak csökkenése miatt az idei jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet, a szántóföldi növénytermesztésben azonban épp az alacsonyabb felvásárlási árak okán nagyon jó időjárási körülményekre lesz szükség a jövedelmezőség fenntartásához – derült ki az MBH Bank elemzőinek összegzéséből. […]

Tovább…

Brit dolgozók fertőződtek meg madárinfluenzával

Az Egyesült Királyságban két baromfitenyésztő fertőződött meg madárinfluenzával, miután kapcsolatba kerültek beteg madarakkal. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) közölte, hogy a 2 pozitív tesztet visszaküldő személyről ismert, hogy nemrégiben egy fertőzött angliai baromfifarmon dolgoztak. Az UKHSA közleményében azt írta: „Egyiküknél sem jelentkeztek a madárinfluenza tünetei, és azóta mindkettőjük tesztje negatív lett”. […]

Tovább…