Baromfi Világnap: a versenyképesség megőrzéséhez elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés

A baromfiágazat az időről-időre visszatérő állatbetegségek, a covid-járvány, az energiaválság és a háborús nehézségek ellenére is verseny- és exportképes állattenyésztési ágazat maradt – fogalmazott a Baromfi Világnap alkalmából az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. De nincs lehetőség hátradőlni, számos kihívással kell így is szembenézni. […]

Tovább…

 Az állattenyésztés is fenntarthatóságra törekszik

Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság előtérbe helyezése érdekében még nagyobb hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Tolna megyei agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt. […]

Tovább…

Környezet, klíma: több ponton egybecsengő üzenetet fogalmaztak meg a szakanyagok

Fel kell készülniük a ma­­gyar termelőknek, hogy – a kétévnyi átmeneti időszakot követően – 2023 után a zöldítésnek nevezett folyamat ki­­emelkedő hangsúlyt kap a gazdálkodásukban. A környezet- és a klímavédelem ki­emelt terület lesz. Hogy mi várható, mire koncentráljon az ország, arról szakmai egyeztetés folyt a közelmúltban.
A 2023 és 2027 közötti időszakban a Közös Agrárpolitika elnyerhető támogatásai, illetve szabályrendszere a fentiekhez igazodik, s ehhez a magyar termelőknek is alkalmazkodniuk kell. Az egyeztetés során a beérkezett szak­anyagok több ponton egybecsengő üzenetet fogalmaztak meg. […]

Tovább…

Ki profitál az Agrárminisztérium 12 milliárd forinttal nagyobb költségvetéséből?

Nagy István agrárminiszter szerint garantálja a jövő évi költségvetés a magyar agrárium erősödését és biztonságos növekedését. Jut forrás majd az agrárkamarai feladatokra is, ráadásul csökken a tartós és féltartós tejek áfája. Jövőre az idei évhez képest 12 milliárd forinttal bővül az Agrárminisztérium költségvetése, és a többletforrásoknak köszönhetően megteremthetők azok a lehetőségek, amelyek javítják az ágazat verseny- és termelőképességét. […]

Tovább…