Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével

Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélésért folytatott küzdelemben. Ezért sem elrugaszkodott dolog a növényekre támaszkodni, amikor olyan táplálkozási eszközök fejlesztésén dolgozunk, ami segít az állatoknak a stresszorokhoz való alkalmazkodáshoz. […]

Tovább…

Hogyan csökkenthető az aflatoxin szennyeződés a tejelő tehén takarmányokban?

Határérték feletti aflatoxin szennyeződés esetén a tej emberi fogyasztásra veszélyes anyaggá válik. A biztonságos, határérték alatti aflatoxin-tartalmú tej termelésének feltétele a helyes takarmányozás, a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok használata, a szemes kukorica rostálása és a toxinkötők alkalmazása. Összefoglaltuk a tejelő tehén takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségeit. […]

Tovább…

Májkárosodást és rákot is okozhatnak a gabonafélékben rejtőző toxinok

Egyre nagyobb problémákat okoz az éghajlatváltozás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. A növekvő hőmérséklet miatt ugyanis a megfigyelések szerint egyre több olyan toxin halmozódik fel a gabonafélékben, melyek komoly egészségügyi kockázatot okozhatnak az emberi szervezetben. Ezek a toxinok akár rákot is okozhatnak, ha túlzottan nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetbe. […]

Tovább…

Gyilkos toxinok halmozódnak fel a klímaváltozás miatt

Érdekes felfedezést tett kutatók egy csoportja, akik a növények reakcióit figyelik meg a klímaváltozással kapcsolatban. Megfigyeléseik alapján a búza és a kukorica a változó időjárásnak köszönhetően több toxikus anyagot hoz létre magában, mint tette azt évekkel ezelőtt. A veszélyhelyzet pedig már nem csak a fejlődő országokat, hanem Európát is érinti. […]

Tovább…