Célzott helyszíni permetezés a ráfordítások csökkentése érdekében

Az új, nagy pontosságú 3S Spot Spray Sensor képes a növényeket letapogatni és a képeket elemezni, hogy azonosítsa a betegségeket, kártevőket és tápanyagigényeket, és valós időben elvégezze a spot és változó kezeléseket.

Az Exxact Robotics-t, a nagy francia Exel Industries Group leányvállalata fejlesztette ki, és a permetezőgépek széles skáláján, többek között az Agrifac, Berthoud, Evrard, Hardi, Technoma és az USA-ban gyártott Apache márkájú permetezőgépeken fogják alkalmazni.

Az Exel  célja, hogy  segítse a felhasználókat a növényvédő szerek és a nitrogén felhasználásának drasztikus csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalások teljesítésében
Az Exel célja, hogy segítse a felhasználókat a növényvédő szerek és a nitrogén felhasználásának drasztikus csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalások teljesítésében (Forrás: Exel)

A rendszer a nagy felbontású, beágyazott kamerákat és érzékelőket kombinálja a mesterséges intelligencia algoritmusaival, amelyeket a vállalat meglévő permetezőgépeibe integrálnak. „A rendszert úgy tervezték, hogy nagy pontosságú, ultra-lokális permetezéssel – az egyes szórófejek szintjéig pontos – optimalizálja a bevitelt – magyarázza a vállalat.

Csökkentve a növényvédő szerek és műtrágyák használatát

Az Exel Industries Group célja, hogy ezzel az új érzékelőrendszerrel segítse a felhasználókat a növényvédő szerek és a nitrogén felhasználásának drasztikus csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalások teljesítésében.

A cég szerint a technológia, amely éjjel-nappal és akár 25 km/órás sebességgel is képes dolgozni, az elmúlt öt évben a szántóföldön dolgozó spot permetező rendszerekből lett kifejlesztve. Úgy tervezték, hogy valós időben felismerje és kezelje a gyomokat, betegségeket, kártevőket és a tápanyagigényt a növekvő növényekben.

A cég szerint a rendkívül célzott alkalmazások hatékony segítséget nyújtanak a gazdáknak a növényvédő szerek és műtrágyák használatának csökkentésében.

Yves Belegaud, az Exel Industries Group vezérigazgatója szerint az 1997-es kiotói megállapodás óta megnőtt a növényvédőszer-használatra nehezedő nyomás. A cél az, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenjen a növényvédő szerek és 20%-kal a műtrágyák használata – ez lesz a törvény az EU-ban.

Az Exel Industries Group e kihívások megválaszolására hozta létre az Exxact Roboticsot, hogy ezt az új technológiát megalkossa márkái számára. A célzott alkalmazások alkalmazása az átlagos permetezéshez képest a vállalat szerint hatalmas gyomirtószer-megtakarítást hozhat.

A gyomnövények azonosítása és célzott gyomirtó szerek alkalmazása

2022-től kezdődően a 3S Spot Spray érzékelőt kezdetben a gyomok azonosítására és célzott gyomirtószer-kijuttatásra fogják használni. Később, 2024-ben a tápanyagok, 2025-ben a gombaölő szerek, 2026-ban pedig a rovarölő szerek következnek.

Kétféle érzékenységi szinten

A gémre szerelt érzékelőrendszer kétféle érzékenységi szinten lesz elérhető:

  • Alacsony sűrűség – egy érzékelő 3 méteres távolságokra szerelve a legtöbb permetező rendszerben nagy pontosságú permetezéshez.
  • Nagy sűrűségű – 1 méteres távolságokra szerelt érzékelő az optimális pontossághoz és az árnyékos helyek és a sorközök jobb kezeléséhez.

A rendszert először az Agrifac permetezőgépeken kínálják, majd az Exel Industries Group más márkáinál is bevezetik. Az Agrifac eddig élen járt a csoport precíziós alkalmazásokba való belépésében, először 2018-ban indítva el egy sor rendszert és a „Need Farming” gyűjtőnevet.

A 2019-ben létrehozott Exxact Robotics az Exel Industries Group „innovációs központja”. A központ 25 mérnököt és szakembert foglalkoztat. Ők a spot permetező rendszerek fejlesztésével foglalkoznak. A csoport hat ismert permetezőgép-márkáján belül 100 mérnökkel dolgoznak együtt.

(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kötelező a növényvédelmi gépek időszakos felülvizs... Módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló FVM rendelet. A 2016. január 1-től hatályos változat meghatározza az időszakos felülvizsgálat menetét, a...
Kihátráltak a szigorú felülvizsgálat mögül a törvé... Az idén megalkotott, a növényvédő gépek kötelező felülvizsgálatát megkövetelő jogszabályt az utolsó pillanatban módosították. Ennek köszönhetően már n...
Rendeletmódosítást hozott a Jézuska Hetek óta foglalkoztatja a permetezőgépek kötelező bevizsgálásáról szóló rendelet az agrártársadalmat. Szakértők és gazdák egyaránt felemelték a hangj...
Újabb szeletet kapott a tortából a John Deere Újabb gépek csatlakoztak a John Deere portfóliójához. Ezúttal az olasz Mazzotti önjáró permetezőire és magára a cégre vetette ki hálóját az amerikai v...
A permetezés be nem jelentéséért büntetés jár... A permetezés egy olyan mezőgazdasági munka, amit szigorú szabályok mellett kell végezni, mivel a művelet során veszélyes szereket alkalmaznak. Ez akár...
Permetezőgépek téli felkészítése – ön így cs... Kiemelt fontosságú gépkarbantartási folyamat a permetezőgépek téli felkészítése. Végezze el a permetező fagymentesítését még a tél előtt! Ahogy befej...