Celebcitromot termesztenek Lajosmizsén, több 100 fát nevel sikeresen az alföldi házaspár – videóval

Egy műanyag fóliába csomagolt káprázatos citromligetet lehet találni a Bács-Kiskun vármegyei Lajosmizse egyik utcájának a végén. A Szőrös és Kisjuhász kertészet gazdái nem tervezték, hogy az ország legnagyobb citromültetvényesei lesznek, de a hobbiból vásárolt első két fa olyan jól érezte magát, hogy belevágtak a termesztésbe. Novemberben roskadásig tele vannak gyümölccsel a citromfák a mediterrán országokban és Lajosmizsén is, ahol egy hatalmas fóliasátorban egy egész citromligetet nevel egy kertész házaspár. 

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy az első citromfát két évtizeddel ezelőtt vásárolta Szőrös András, majd kiültették a fóliasátorba a paradicsom és a szamóca közé, ahol szépen növekedett. Néhány év múlva már annyi termést hozott, hogy jócskán meghaladta a családi konyha szükségleteit. A felesleget a nagymama kivitte a lajosmizsei piacra, az almával és a tojással együtt kínálta.

Celebcitromot termesztenek Lajosmizsén, több 100 fát nevel sikeresen az alföldi házaspár, a munkájuk eredményeként kelendővé vált az általuk nevelt magyar citrom
Celebcitromot termesztenek Lajosmizsén, több 100 fát nevel sikeresen az alföldi házaspár, a munkájuk eredményeként kelendővé vált az általuk nevelt magyar citrom

Elgondolkodtak, belevágtak, meglepődtek, majd sikerült az áttörés

A rokonoktól hallottuk, hogy a mama egész szép összeget árul a citromokból, mesélt a kezdetekről a feleség, Kisjuhász Éva.

Ekkor gondolkodtak el rajta, hogy citromfákat telepítsenek, de először még ők maguk is idegenkedtek egy kissé a gondolattól. Nem hittek abban, hogy a magyar citrom kelendő lesz majd. Végül több 100 fát ültettek, amelyek az utóbbi néhány évben fordultak termőre, ma már több tonna gyümölcsöt szüretelnek a szezonban, november és február között.

Az első citromfájuk termését kicsit furcsának találták, nem egészen olyan volt, mint amit az üzletekben árultak. Erről bizonyára többeknek beugrik a Tanú című film szállóigévé vált mondata: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk. Ez esetben viszont mégsem ez történt, a citromok színe teltebb narancssárgás, az íze édesebb volt. Beazonosították a fajtát, és akkor derült ki, hogy Meyer-citromok csüngenek a fán – írták.

Napjainkban a séfek és gourmet-k között a legkeresettebb fajta, gasztrocitromnak is titulálják, híressége miatt a celebcitrom nevet is megkapta.

Ők a legnagyobb magyar citromtermelők: a lajosmizsei Szőrös házaspár

A kereskedői közeg elsőre bizalmatlan volt a magyar citrom iránt

A Szőrös–Kisjuhász Kertészet tulajdonosai komoly tapasztalattal rendelkeznek a piacok tekintetében, hiszen eredetileg vágózöldekkel, paradicsommal, szamócával foglalkoztak – ez utóbbi termesztésével nem hagytak fel –, ezért jól gondolták, hogy nem lesz egyszerű a magyar citrom elfogadtatása.

A nagybani piacon kezdetben bizalmatlanul méregették a ládákba rendezett, levelekkel díszített termést. Néhány kíváncsi zöldséges vitt belőle,kipróbálták. Majd egyre többen tették ezt. Most főként Budapesten és környékén, de több vidéki városban is találkozni a lajosmizsei citromokkal.

Lassan, de megértették, hogy ezeknek a citromoknak az az előnye, hogy éretten szedjük le, és a gyümölcs onnantól 2-3 napon belül bárki asztalára odakerülhet.

Az íze egészen más, mint a messziről jött citromoké, amelyeket szinte zölden szüretelnek, és viasszal, vegyszerekkel kezelnek az eltarthatóság érdekében. A mi gyümölcseinknek erre nincs szükségük, sorolta a hazai citrom előnyeit Éva.

Segítenek a tyúkok és a darazsak

Látszólag egyszerűnek tűnik a hazai citromtermesztés története, de többéves kísérletezés áll a gyümölcsöző liget mögött – mondta András. A gyümölcsöknek állandóan szükségük van a számukra „megszokott” hőmérsékletre, amit ősztől tavaszig fűtéssel biztosítanak. A fatüzelésű hatalmas kazánt a férj üzemelteti, amihez minden éjszaka fel kell kelni, hogy újra megrakja. Meg kell küzdeniük a tetvekkel, amelyek kellemesen érzik magukat a fűtött fólia alatt.

Mivel vegyszereket nem használnak, ezt a növényvédelmi munkát fürkészdarazsakra és katicabogarakra bízzák, a beporzást pedig méhek végzik el. Tavasszal egy hozzáértő metszés szükséges.

A talajt tyúkok és kakasok tartják rendben, amelyek egyébként kiegészítő tevékenységeket is ellátnak. Tojásukat gyümölcsszedés közben össze is lehet gyűjteni, és a hétvégi ebédek alapanyagát is szolgáltatják. Ősztől pedig elérkezik a szüret, a több tonna gyümölcs szedése és szállítása ad munkát a vállalkozásnak.

Egyébként bárki bepillanthat a hazai citromtermesztés kulisszatitkaiba, ha elmegy a hétvégi tanyatúrákra, vagy részt vesz a szedd magad akciókon – írták.

A Lajosmizsei Települési Értéktár része a Szőrös és Kisjuhász kertészet által termesztett magyar citrom - Fotó: Lajosmizse önkormányzata
A Lajosmizsei Települési Értéktár része a Szőrös és Kisjuhász kertészet által termesztett magyar citrom – Fotó: Lajosmizse önkormányzata

Tudnivalók a Meyer-citromról

  • Kínában honos hibrid citrusféle, citrom–mandarin–pomelo kereszteződése révén jött létre.
  • Az Egyesült Államokba 1908-ban vitte haza egyik kínai útjáról Frank Nicholas Meyer felfedező kedvű agrárszakember, az ottani mezőgazdasági minisztérium alkalmazottja. Bár a nevét róla kapta, ezt a fajtát valószínűleg évezredekkel azelőtt hozták létre, hogy az USA-ban bemutatta volna.
  • A Meyer-citromot Kínában általában díszfaként, dézsás növényként nevelik.
  • Az Egyesült Államokban élelmiszerként vált ismertté, miután a séfek, például a Chez Panisse étterem alapítója, Alice Waters újrafelfedezték a kaliforniai konyha felemelkedése idején, az 1970-es években. Népszerűsége tovább nőtt, amikor Martha Stewart elkezdte használni néhány receptjében. Ezután indult világhódító útjára a gasztronómiában.
  • Narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége.
  • A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, nagyon lédús, de elég sok magot tartalmaz.
  • Az íze izgalmas, fűszeres, nem annyira savanyú, mint a hagyományos citromé, kicsit édeskésebb, de a narancsnál savanykásabb.
  • Salátaöntetekben, mártásokban érvényesül leginkább különleges zamata, desszerteket, citromkrémeket, dzsemeket is érdemes készíteni belőle – írták.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...