Burgonya: szabadalmi oltalom az új vetési módszernek

Az eddigieknél háromszor hatékonyabb vírusmentesítési eljárást fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának és az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének kutatói.

A burgonyatermesztésben kiemelkedő jelentőségű az egészséges vetőgumó használata. A burgonyát fertőző és a vírusos vetőgumóval is terjedő betegségek ugyanis akár 80%-os termésveszteséget és jelentős minőségi romlást is okozhatnak. Az új vetőmagkezelési módszert a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi oltalom alá helyezte – olvasható a Debreceni Egyetem által közzétett beszámolóban.

Az egészséges vetőgumó-előállítás alapja a fertőzött növények laboratóriumi körülmények között történő vírusmentesítése, majd a kezelt alapanyagok szövettenyésztéssel történő felszaporítása
Az egészséges vetőgumó-előállítás alapja a fertőzött növények laboratóriumi körülmények között történő vírusmentesítése, majd a kezelt alapanyagok szövettenyésztéssel történő felszaporítása (Fotó: Pixabay)

„Az egészséges vetőgumó-előállítás alapja a fertőzött növények laboratóriumi körülmények között történő vírusmentesítése, majd a kezelt alapanyagok szövettenyésztéssel történő felszaporítása. Ez a növény-biotechnológiai eljárás a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat része” – mondta a btk.unideb.hu-nak Dobránszki Judit, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának vezetője. A vírusok eloszlása azonban a növényben nem egyenletes.

Az eljárás során a hajtáscsúcsból kivágott szövet laboratóriumi tenyésztésével vírusmentes alapanyagokat nyerésére van lehetőség. Egyes esetekben hő- és kemoterápia alkalmazására is szükség van.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nehéz helyzetben vannak jelenleg a hazai burgonyatermesztők. Hogy mennyire, azt egy most indult felmérés igyekszik feltárni, amihez kérik minden érintett segítségét. Tehát, ha Ön burgonyatermesztő kattintson ide, hogy kiderüljön tényleg olyan nagy-e a baj.

A burgonya vírusmentesítése esetében leggyakrabban a kemoterápiát alkalmazzák. A kezelés során legtöbbször a humán gyógyászatban is használt Virazollal (Ribavirin) akadályozzák meg a vírusok szaporodását.

A készítmény segítségével körülbelül 30%-os hatékonysággal lehet vírusmentes palántákat létrehozni.

A növény-biotechnológiai eljárásra alapozott vírusmentesítés révén az egészséges növények – kedvező élettani állapotuknak köszönhetően – jó kiindulási alapot biztosítanak a kórokozómentes szaporításához.

A kifejlesztett kezelési mód segítségével olyan vetőalapanyag állítható elő, amely jobb termésátlagot és egészségesebb termést biztosíthat a gazdálkodóknak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Néhány mondat a burgonya tárolásáról Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben. A bu...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Vetések, munkálatok – zalai körkép Zala megyében a  napraforgó- és a kukoricaföldek több mint 80 százalékán földbe került már a mag. Süle Katalin tájékoztatása szerint a napraforgót 498...
“Dolgozni csak pontosan, szépen… ...ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes." Az előző idézet, amely József Attilától származik, igaz a mezőgazdaságra is. Egy konyhakert is csak akk...
Végefelé közeledik a napraforgó betakarítása Zaláb... Zala megyében a 6420 hektáron termelt napraforgó csaknem háromnegyedét már learatták, a növény minőségi paraméterei megfelelnek az előírásoknak. A nap...
Burgonyával trükközött, le is bukott Van, aki nem tanul a saját hibáiból sem. Így történt ez egy újfehértói vállalkozóval is, aki a napokban ismét igazolatlan eredetű burgonyát rendelt Le...