Büdös állati fekáliával űzik el a darazsakat a méhek

Az indiai mézelő méhek (Apis cerana) nemcsak a virágokat, hanem néha az állati ürüléket is keresik. Egy új kutatás szerint amikor egy helyi darázsfajtól, a Vespa sorortól fenyegtve érzik magukat, akkor a dolgozók elrepülnek, hogy friss állati ürüléket gyűjtsenek, hogy azzal aztán gondosan bekenjék a fészek bejáratát.

Az még nem teljesen világos, hogy az állati ürülék pontosan miként védi meg a kolóniát, de úgy tűnik, hogy ez a módszer megakadályozza a darazsakat abban, hogy felderítsék, majd átrágják a fészket, ahol általában tömegesen ölik meg a méheket.

Az indiai mézelő méhek (Apis cerana) nemcsak virágokat, hanem állati ürüléket is keresnek (Fotó: Charles Lam, Flickr)

Eredményeink arra utalnak, hogy az indiai méhek az állati székletet annak a különleges tulajdonságai miatt gyűjtik be, mert ez taszítja ezt a halálos ragadozót a fészek bejárataitól – írják a kutatók a PLOS ONE tudományos szaklapban publikált tanulmányukban.

Ez az első bizonyíték arra, hogy a mézelő méhek eszközt használnak, ráadásul ezek az állatok is képesek olyan, szilárd anyagokat használni, amelyek nem növényekből származnak.

A kutatók már eddig is tisztában voltak azzal, hogy a méhek laboratóriumi körülmények között képesek megtanulni a különböző eszközök használatát, de ezt még soha nem figyelték meg a természetes környezetükben.

Bár ezek a rovarok növényi anyagokat, többek között nektárt, pollent és növényi gyantát, gyűjtenek fészkeik építéséhez, ám ez technikailag nem tekintik eszközhasználatnak.

Az ürüléknek a fészekre történő kenése az első egyértelmű példája a méhek eszközhasználatának, ami egy figyelemre méltó fegyver egy „kifinomult védelmi stratégiában” egy kíméletlen ellenség ellen – hangsúlyozták a tudósok a publikációban, ami a ScienceAlert tudományos portálon jelent meg.

Vespa soror, ez az óriás méretű darázs meglehetősen elterjedt Ázsia déli részén, ahol az őshonos méhek fő ellenségének számít. Néhány órán belül képes méhek ezreit elpusztítani.

A méhek az ürülékes elhárítás mellett még egy egyedülálló riasztórendszert is kifejlesztettek ellenük: feromonokkal figyelmeztetik egymást az ellenség közeledtére.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...
Fordítsunk fokozott figyelmet a méhek védelmére!... Április-május a mezőgazdasági munkák egyik csúcsidőszaka, ezzel együtt a növényvédelmi munkák nagy része is ilyenkor zajlik. Viszont ebben az időszakb...