Elképesztő nagy mennyiségű bor maradt az olaszországi bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből egy javaslat szerint fertőtlenítőszert készítenének. A Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek.
A Világgazdaság számolt be róla, hogy 2020-ban az olasz borexport 2,2 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest. Ez összesen 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek. A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja az olasz kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében. Beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját is.
A Coldiretti szövetkezet tevékenysége
A hagyományos élelmiszeripari területen is jelentős integrációs struktúrát tudott kiépíteni az olasz társadalomban különösképp az ország középső és északi részén hagyományosan domináns együttműködési kultúra. A Coldiretti konzorcium európai mércével is kiemelkedő, hiszen az EU legnagyobb mezőgazdasági szervezete. A „biztonságos bevásárlás – a tiszta olasz agrár-élelmiszeripari lánc” elnevezésű szervezet keretei között húszezer „A vidék a barátunk” árusítóhely működik, ötezer falusi szálláshely üzemel, ötezer gazdaság közvetlenül a termelés helyén kínál élelmiszereket és vendéglátói szolgáltatásokat a fogyasztók számára, emellett kétezer termelői piacot és kétezer takarékszövetkezetet is sorai között tudhat az integráció. Az olasz agrártermelők 53%-a tagja a szervezetnek, a művelés alatt álló földterület 55%-a használatukban van, az állatállomány 65%-át tulajdonolják – írta a szervezetről Kertész-Bakos Ferenc a Korszerű szövetkezeti ismeretek című kiadványában.
Ez az egyik alapgond az ellátási lánccal
Terjedése azon alapproblémának tudható be, hogy az ellátási lánc torzító hatása miatt a felvásárlási árak zuhanása ellenére folyamatosan emelkedik Európa-szerte, így Olaszországban is a hazai élelmiszer-árszínvonal, ami miatt a megkérdőjelezhető minőségű, dömpingáras, EU-n kívüli származási helyekről érkező, nagyipari eredetű élelmiszerek egyre versenyképesebbek a piacon. Ezen összefüggésből kiindulva közös a helyi termelő és a helyi fogyasztó érdeke. A Coldiretti multifunkciós szervezet. A környezetvédelem, az oktatás, a falusi turizmus, a feldolgozás, az innováció terén egyaránt tevékenykedik.