Brit dolgozók fertőződtek meg madárinfluenzával

Az Egyesült Királyságban két baromfitenyésztő fertőződött meg madárinfluenzával, miután kapcsolatba kerültek beteg madarakkal. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) közölte, hogy a 2 pozitív tesztet visszaküldő személyről ismert, hogy nemrégiben egy fertőzött angliai baromfifarmon dolgoztak. Az UKHSA közleményében azt írta: „Egyiküknél sem jelentkeztek a madárinfluenza tünetei, és azóta mindkettőjük tesztje negatív lett”.

 A baromfiipari dolgozókat arra kérik, hogy vegyenek orr- és torokmintát, amelyet az expozíciót követő 10 napon belül az influenzavírus jelenlétére vizsgálnak.
A baromfiipari dolgozókat arra kérik, hogy vegyenek orr- és torokmintát, amelyet az expozíciót követő 10 napon belül az influenzavírus jelenlétére vizsgálnak. (Fotó: Pixabay)

Az UKHSA programot folytat a fertőzött madarakkal kapcsolatba került munkavállalók vizsgálatára, és részt vesz a tünetmentes vizsgálatokban is. A baromfiipari dolgozókat arra kérik, hogy vegyenek orr- és torokmintát, amelyet az expozíciót követő 10 napon belül az influenzavírus jelenlétére vizsgálnak.

Az expozíciók és a vizsgálati eredmények időzítése alapján az egyik személy orra és/vagy torka valószínűleg a gazdaságban belélegzett vírustól fertőződött meg, míg a második személy esetében nem tudni, hogyan találkozott a vírussal.

Emberről emberre történő átvitel?

Az UKHSA hangsúlyozta: nem talált bizonyítékot az emberről emberre történő átvitelre, és ezek az észlelések nem változtatnak az emberi egészségre jelentett kockázat szintjén, amely továbbra is nagyon alacsony a lakosság egészére nézve.

Susan Hopkins professzor, az UKHSA orvosi főtanácsadója szerint a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a madárinfluenza-vírusok, amelyekkel a madarakban világszerte találkozunk, nem fertőzik meg könnyen az embereket.

Azt azonban már tudni lehet, hogy a vírus a fertőzött madarakkal való szoros érintkezést követően átterjedhet az emberekre. Ezért a mostanihoz hasonló szűrőprogramok révén figyelemmel kísérik a vírusnak kitett embereket, hogy többet lehessen megtudni erről a kockázatról.

A professzor szerint globálisan nincs bizonyíték arra, hogy ez a törzs emberről emberre terjedne, de tudható, hogy a vírusok állandóan fejlődnek, és továbbra is éberen kell figyelni, hogy a lakosságot érintő kockázat változására utaló jeleket észleljék.

Tünetmentes fertőzés

Az UKHSA hangsúlyozta, hogy a lakosságnak kerülnie kell a beteg vagy elpusztult madarak érintését.

James Wood professzor, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi tanszékének vezetője szerint „nagyobb figyelmet” kell szentelni a tünetmentes fertőzésnek és a mintavételnek, és fontosnak tartotta a vírus szekvenálását a két dolgozóban és a fertőzött madarakban, hogy kiderüljön, vannak-e aggályos mutációk.

Az év elején az UKHSA bejelentette, hogy szakértői csoportot hozott létre egy lehetséges madárinfluenza-járvány modellezésének kidolgozására, miután egy 11 éves kambodzsai kislány meghalt a H5N1 törzs miatt.

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...