Borok Gyöngyössolymosról: hússzorosára nőtt a szőlő termőterülete 30 év alatt – videóval

Gyöngyössolymos község Heves vármegye Gyöngyösi járásában, itt van a Solybor Kft. központja, melynek Nyilas János, Nyilas Ilona és Bodor Nóra a vezetői. Közel három évtized alatt termőterületük hússzorosára nőtt, a boraik nagyobb részét pedig mára a külpiacokon, főleg Nyugat-Európában értékesítik. Három generáció vezeti együtt a Mátrai borvidéken a Nyilas Birtokot üzemeltető céget, amely Kertészet kategóriában nemrég Agráriumért OTP Díjat vehetett át.

Az OTP Agrár számolt be róla, hogy származása és végzettsége is az mezőgazdaság felé sodorta Nyilas Jánost. Az ágazatban szerzett több évtizedes tapasztalata és a szőlő szeretete pedig azt mondatta vele, hogy a borászatban van lehetőség az alkotásra. Így alapította a Solybor Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft.-t 1995-ben, lányával, Ilonával. Akkor a család a mintegy 20 hektár közepes minőségű, illetve állagú szőlőterületére, valamint az általuk bérelt borászatra alapozott. Céljuk az volt, hogy akkorára bővítsék szőlőterületüket, hogy egy közepes méretű borászatot ki tudjanak szolgálni. Mára közel 400 hektárra növelték területüket és újratelepítették az ültetvényeket.

A Solybor Kft. vezetői: Nyilas János, balra lánya, Nyilas Ilona és unokája, Bodor Nóra - Fotó: OTP Agrár
A Solybor Kft. vezetői: Nyilas János, balra lánya, Nyilas Ilona és unokája, Bodor Nóra – Fotó: OTP Agrár

A TSZ-felvásárlás hozta a nagy ugrást

Az óriási növekedést az alapozta meg, hogy 1998-ban megvásárolták az akkor végelszámolás alatt álló Mátra Termelőszövetkezet vagyonát. Egy évre rá zöldmezős beruházással építettek fel egy új telephelyet 8 hektáron, korszerű tárolókapacitással és olasz vákuumprésekkel felszerelve. Az ezredfordulón már a külföldi piacokra is szállítottak, ma termékeik 60 százaléka kerül exportra, főként Olaszországba, Svájcba, Németországba, de jelentős a cseh és szlovák kiszállítás is, míg az angliai piacukat most építik.

Önmagában ekkora szőlőültetvény összehozása is hatalmas siker, arról nem is beszélve, hogy mára saját feldolgozót üzemeltetnek, és nemzetközileg jegyzett borászattá váltak. Az ültetvények műveléséhez szükséges gépek is rendelkezésre állnak – írták.

Együtt dolgozik 3 generáció a Solybor Kft. szőlészeténél és borászatánál

Igazi családi vállalkozás: 3 generáció dolgozik a borászat sikeréért

Tapasztalatait Nyilas János már nem csupán lányának tudja átadni, hanem unokájának, Bodor Nórának is, akivel együtt már három generáció vesz részt a családi borászat vezetésében. A borászat építésében már az elején az motiválta leginkább, hogy előszőr lánya, majd későbbiekben unokája is szeretettel és tisztelettel követte a munkában. 

„Jó látni, hogy a munkám biztos kezekben marad, hiszen a lányom és az unokám becsülettel viszik tovább, és valószínűleg magasabb szinten tudják majd művelni, mint ahogy ezt az apjuk, nagyapjuk csinálta” – fogalmazott az alapító.

„Ha eredményt akarunk elérni, akkor vállalkozni és munkát végezni csak tisztességesen szabad. Ezért a vállalkozásunkra a tisztesség, a becsület és mások véleményének megismerése és elfogadása a jellemző” – mondta Nyilas János. A szakember fontos értéknek tartja a családias légkört, valamin azt, hogy a munkatársakat szinte családtagoknak tekintik.

Lánya is az emberi kapcsolatokat emelte ki, mint a vállalkozás egyik legfontosabb értékét. 

„A kollégáinkkal kialakított családias légkörön túl a partnereinkkel szembeni tisztességet szintén alapvetőnek tartjuk. A fogyasztók szemében pedig szeretnénk azok lenni, akik nem csak egy bort, vagy egy terméket, hanem egy életérzést is átadnak” – fogalmazta meg hitvallásukat Nyilas Ilona.

„A borászat nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesít, termelésünk 60 százalékát a nyugat-európai piacokra szállítjuk, és szeretnénk ezeket a piacainkat tovább növelni” – vázolta a jövőképet a vállalkozás legifjabb generációját képviselő Nóra. 

Borismeret, tudás és tapasztalat

Terveik között szerepel a borturizmus hangsúlyosabbá tétele is. Azt szeretnék, hogy a hozzájuk érkező vendégek olyan átfogó élménnyel térjenek haza, amely nem egyszerűen egy kellemes emléket jelent, hanem olyan tudást is biztosít számukra, amely később a borismeretükkel kapcsolatban hasznos lehet. Ahhoz, hogy a borturizmusban előrébb tudjanak lépni, a pincéjüket is tovább kell fejleszteni, és a borászati technológiájukat is magasabb szintre kell emelni – sorolta a további feladatokat. Ebben a jövőképben hangsúlyos szerepet kap a Mátra is: szőlőterületüket erdő határolja, így vendéglátóhelyet és szállásokat is építenének.

A banki kapcsolat

Ebben a munkában is számítanak az OTP Agrárra, amellyel már nagyon régi a kapcsolatuk.  „Az OTP Agrár szakmaisága, ügyfélkezelése, a munkatársak emberi hozzáállása is példamutató, termékskálájuk pedig kifejezetten széles” – mondták,hozzátéve, hogy tanácsadójukkal már lassan negyedévszázados a kapcsolat, és bármilyen problémájuk van, segít megtalálni a megoldást. A bank szakembereinek közreműködésével sikerült befejezniük a fennállásuk óta végrehajtott legnagyobb léptékű beruházásukat is. Ez magában foglal egy új pinceágat, valamint egy kiszolgáló területet, ahol már lehetőség nyílik borkóstoló helyiség, rendezvényterem, raktárak és egyéb irodahelyiségek kialakítására is – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...