Bő 2 év alatt még 560 milliárd forint támogatást szórnak ki

A tavalyi első negyedéves összeg ötszörösét kaphatták kézhez a gazdálkodók az idei első három hónapban közvetlen támogatásként. Viszont a 2014–2020 közötti időszakra előirányzott vidékfejlesztési forrásoknak csupán 13 százalékához jutottak hozzá a termelők. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra idén elkülönített 791,1 milliárd forintból összességében 227,4 milliárd forintot fizettek ki 2018 első negyedévében.

A Világgazdaság cikke az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) pénzügyi hírlevelére hivatkozva járta körül a témát, ezt az anyagot szemléztük. Fontos, hogy az előirányzatok teljesülése a kifizetési rendből adódóan nem mindig időarányos. Több támogatás ugyanis az év második felében teljesül, bizonyos jogcímek esetében pedig lehetnek áthúzódó kifizetések is – jegyezték meg az AKI hírlevelének szerzői a VG szerint.

Az agrárkifizetések nagy részét a területalapú támogatások teszik ki
Az agrárkifizetések nagy részét a területalapú támogatások teszik ki

A Vidékfejlesztési program (VP) 2014–2020-as intézkedéseire az első negyedévben 31,5 milliárd forintot folyósítottak, míg a Magyar halgazdálkodási operatív programra 2018. március 31-ig nem történt kifizetés. A piac szabályozását célzó intézkedésekre 3,1 milliárd forintot adtak, ennek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte, nagyobb részben nemzeti forrásból.

Az áthúzódó tételekre vezethető vissza, hogy

az első negyedéves kifizetések zömét (78,4 százalékát) kitevő közvetlen támogatások összege az előző év azonos időszakában folyósított 38,2 milliárd forint majdnem ötszörösét érte el.

Az áthúzódó kifizetések mellett a hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatások keretében az első negyedévben további 14,6 milliárd forintot vehettek igénybe a gazdálkodók.

A 2018-as költségvetési évre előirányzott 791,1 milliárd forintból közvetlen termelői támogatásokra 410,1 milliárd, piaci és egyéb támogatásokra 27,4 milliárd, a nemzeti támogatás jogcímeire pedig további mintegy 93,7 milliárd forintot vehetnek igénybe a kedvezményezettek.

A 2014–2020-as tervezési és programozási időszakhoz kapcsolódó vidékfejlesztési és halászati programok idei évre előirányzott támogatási összege az előző évhez viszonyítva 53,8 milliárddal, 260 milliárd forintra bővült.

A Világgazdaság szerint az uniós és a nemzeti támogatások első negyedévi aránya sem tükrözi az éves helyzetet. 2018 első három hónapjában az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 90-10 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti források között. De az éves előirányzott támogatási összeg a korábbi éveknek megfelelően továbbra is a 80-20 százalékos arányt követi. Ezek szerint 637,5 milliárd forintot folyósíthatnak az európai uniós, 153,6 milliárd forintot pedig a nemzeti költségvetésből a 2018. évi agrár-vidékfejlesztési támogatásokra.

A legnagyobb részt a területalapú támogatásokra fizették ki

A közvetlen támogatások jogcímein az első negyedévben a termelőknek nyújtott mintegy 178 milliárd forint támogatási összeg legnagyobb részét, 40,8 százalékát (72,6 milliárd forint) a területalapú támogatás tette ki. De hasonlóan magas, 34,5 százalékos arányt képviselt a zöldítési támogatás (61,5 milliárd forint) is. Termeléshez kötött támogatásra 20,4 milliárd forintot, a gyümölcstermesztés támogatására 4,7 milliárdot, ipari zöldségnövények termesztéséhez 3,3 milliárd, cukorrépa-termesztés támogatására 2,3 milliárd forintot folyósítottak. A fiatal mezőgazdasági termelők pedig 1,6 milliárd forint támogatást kaptak – írja a Világgazdaság.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Belehúzott a növénytermesztés – Az 50. hét egyben... Beerősített idén a növénytermesztés, jó üzletnek tűnik a mezőgazdaság, fáradhatatlanul építjük az agrárkapcsolatokat, támogatások özönlik el az agrárs...
Agrártámogatási rendszer átalakítása – szeri... A mezőgazdaság ellen végrehajtott „terrortámadásnak” nevezte Horváth Gábor a MOSZ elnöke a területalapú támogatások rendszerének átalakítását. A Piac ...
Megérkezett az agrártámogatások átalakításáról szó... Már Ön is elolvashatja az új agrártámogatási rendszerről szóló rendeletet a Magyar Közlöny csütörtöki számában. Az egységes területalapú támogatás öss...
Támogatásokon innen és túl Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdas...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...
Több támogatás, több mezőgazdasági lehetőség... Változik néhány adózási forma, több támogatási összeg jut a mezőgazdaságba; jön az elektronikus agrárkár-bejelentés november 1-től; a sok eső és a bel...