Blockchain rendszerrel zárják ki az élelmiszer-hamisítást

A világ élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából. A blockchain (blokklánc) egy olyan, folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista, amely segít ellenőrizni a termékek eredetét és hitelességét. A tanulmány összegzése szerint a blockchain és az IoT (Internet of Things, dolgok internete) eszközök együttes alkalmazása csökkentheti a kereskedők költségeit. Mindezt az ellátási láncok racionalizálása, az élelmiszer-visszahívások és nyomonkövetési folyamatok hatékonyságának növelése révén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy az IoT megoldások például a helymeghatározásban, a hőmérséklet és a páratartalom figyelésében segítenek. A blockchain pedig digitális platformot biztosít az adatok biztonságos tárolására.

A blockchain technológia alkalmazása sosem látott szintű biztonságot garantál az élelmiszerek minőségére - képünk illusztráció
A blockchain technológia alkalmazása sosem látott szintű biztonságot garantál az élelmiszerek minőségére – képünk illusztráció

Garantált eredetiség

Mivel ezeket az adatokat szinte lehetetlen megsemmisíteni, a vállalatok a termőföldtől az asztalig garantálni tudják a termék hitelességét és minőségét. Tehát a blockchain és az IoT eszközök megosztott platformot biztosítanak az ellátási lánc minden szereplőjének a termék nyomon követéshez. Továbbá segítenek az idő- és erőforráshatékony tevékenységek megvalósításában, valamint az élelmiszer-hamisítások visszaszorításában. A blokklánc alapú nyomon követés segítségével egy “élő” QR-kód leolvasását követően az adott termékről- például húsáruról- megállapítható, hogy melyik egyedből származik. Továbbá az, hogy milyen tárolási és feldolgozási folyamatokon ment keresztül. Ezáltal egyszerűen lekövethető, hogy az adott termék megfelelt-e a minőségi kritériumoknak. Franciaországban például a Carrefour már alkalmazza a blokklánc technológiát a csirkehús nyomon követéséhez.

A Dán Műszaki Egyetem idén olyan blockchain megoldások kidolgozását kezdte el, amelyek a dán termékek jó hírnevét fogják megvédeni. A rendszer segítségével kiszűrhetők lesznek azok az élelmiszerek, amelyeket gyengébb minőségű alapanyagokból állítanak elő, mint amilyennek árulni próbálják őket – írta a Kamara.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős közp... Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős - ...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...
Ez a második legjövedelmezőbb üzlet a kábítószer k... Tudta, hogy Európában a kábítószer-kereskedelemben van a legnagyobb üzlet? Ez nem meglepő, az viszont igen, hogy a második helyen az élelmiszer hamisí...